HRVATSKI MINISTAR NUDI POMOĆ PORODICAMA UHAPŠENIH ZA ZLOČINE: Institucije su vam na raspolaganju
Foto: Printscreen YT

Pomagači

HRVATSKI MINISTAR NUDI POMOĆ PORODICAMA UHAPŠENIH ZA ZLOČINE: Institucije su vam na raspolaganju

Hrvatska -

Hrvatski ministar branitelja Tomo Medved izjavio je danas da su institucije Hrvatske na raspolaganju porodicama nedavno uhapšene desetorice bivšših pripadnika HVO-a u Oraššju kao i da će se tražžiti da im se omogući odbrana sa slobode, a naglaššava da je u konkretnom slučaju sporna selektivna primena komandne odgovornosti.

On je potvrdio da će danas advokati uložžiti žžalbe i tražžiti pušštanje na slobodu uhapšenih i dodao da su juče i danas kolege iz Hrvatske, penzionisani oficiri i generali obiššli njihove porodice, prenosi Hina.

Istakao je da Hrvatska i kroz diplomatsko i političko delovanje insistira i tražži da se te osobe puste kako bi se branile sa slobode.

On je negirao da se zbog hapšenja u branitelje uvukao i dodatni strah, ali kažže da se možže govoriti o revoltu i ljutnji hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a.

Upravo to selektivno primenjivanje komandne odgovornosti ovde je sporno, dodao je on, navodi Hina. Kada iz komande jedne brigade privedete 10 osoba za očekivati je, ako se sprovode istražne radnje i ako postoje konkretna kaznena dela, da za to odgovaraju i konkretni počinioci, ali ovakav oblik šširokog tumačenja komandne odgovornosti je neprihvatljiv, ocenio je ministar.

Na pitanje novinara kako u vezi s tim hapšenjima komentariše rad hrvatskih tajnih službi, ministar Medved je rekao da smatra da je trebalo imati višše saznanja o tome. Napomenuo je da je trebalo da tajne služžbe imaju ta saznanja kada je predsednik Vlade Hrvatske odlazio u služžbenu posetu Bosni i Hercegovini i dodao da on nije nadležžan za rad tih služžbi nego su one u nadležžnosti predsednice Republike i predsednika Vlade.

Medved nije hteo da nagađa slede li nova hapšenja. Novinari su ga, naime, pitali ima li indicija o tome, a Medved je odgovorio kako on "ne bi licitirao o tome".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track