HRVATSKI NOVINAR O SRAMOTNOM SPOMENIKU: Barešić samo u filmu može da postane heroj
Foto: Youtube/Printscreen

Izjava za crnogorske medije

HRVATSKI NOVINAR O SRAMOTNOM SPOMENIKU: Barešić samo u filmu može da postane heroj

Hrvatska -

Crnogorski državni vrh, ali i javnost, osudili su podizanje spomenika Miru Barešiću koji je ubio jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj, inače Crmničanina Vladimira Rolovića.

Na sličan način je reagovala Srbija na vest da se u Zagrebu planira gradnja crkvenog kompleksa kontroverznom kardinalu Alojziju Stepincu.

Ipak, pitanje je zašto se u razmaku od mesec dana u Hrvatskoj aktuelizuju nacionalističke teme. Ugledni hrvatski novinar Saša Leković kaže da je razlog politička kampanja za izbore koji će se održati 11. septembra.

Alojzije Stepinac, Foto: Profimedia
Alojzije Stepinac, Foto: Profimedia

"Ubistvo ambasadora je nesumnjivo ne samo zločin već i terorizam i lično smatram da je podizanje spomenika Miru Barešiću sramotno. Za teroristički čin ne može biti iskupljenje učešće u borbi za državnu samostalnost čime se opravdava podizanje toga spomenika. Tako se od zločinca može postati heroj jedino u holivudskim filmovima, ali nikako u stvarnom životu“, kazao je Leković za crnogorske medije."Nažalost, atmosfera je u Hrvatskoj takva da niko, čak ni među onim političarima koji nisu rigidni nacionalisti, ne želi javno reći ovo što sam ja sada rekao bojeći se reakcije glasača. A bez političke volje nema niti stvarnog otpora nacionalističkoj mitomaniji koja ne razlikuje političku borbu od kriminala sve dok služi ‘našim' interesima“, ističe on.

Zagreb, Foto: Profimedia
Zagreb, Foto: Profimedia

Kad je reč o podizanju crkve Stepincu, on ističe da se tome protivi velik broj građana."Oni se ne bune protiv izgradnje crkve sa Stepinčevim imenom nego zbog toga jer će tako izgubiti gotovo čitav kvartovski park. Uz to sumnjaju da se zapravo radi o gradonačelnikovom pogodovanju povezanom sa korupcijom“, objasnio je Leković.

S obzirom na to da Hrvati izlaze na birališta 11. septembra, a u Crnoj Gori 16. oktobra izvesno je da će političari servirati dosta sličnih tema i priča, a pitanje je samo da li će birači opet "pasti" na njih, zaključuju se na portalu CDM.

(CDM)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja