HRVATSKI PENZIONI SISTEM PRED KRAHOM: Novi propisi donose 100.000 korisnika
Foto: Shutterstock

Nacionalna penzija

HRVATSKI PENZIONI SISTEM PRED KRAHOM: Novi propisi donose 100.000 korisnika

Hrvatska -

Nacionalna penzija za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu mirovinu ili ga uopšte nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja - mogla bi u Hrvatskoj biti uvedena 2021. godine

Ona će obuhvatiti osobe koje su najmanje 15 godina živele u Hrvatskoj i nemaju nikakvih drugih izvora prihoda. To proizlazi to iz predloga Strategije socijalne pmoži za starije osobe za period od 2017. do 2020. godine, koju je Ministarstvo demografije, porodice, mladih i socijalne politike uputilo u javnu raspravu.

Prema planu aktivnosti, u poslednjem kvartalu 2018. godine trebala bi biti završena sveobuhvatna analiza stanja, do kraja 2019. utvrđivaće se kriterijium za obuhvatanje potencijalnih korisnika, imovinski i dohodovni cenzus kao i parametri za izračunavanje visine nacionalne mirovine, a do posljednjeg kvartala 2020. planira se uspostavljanje zakonodavnog okvira. U 2021. bi, dakle, mogla krenuti isplata nacionalnih penzija.

Procenjuje se da oko 100.000 osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj nema nikakva primanja, iako ih samo 9287 prima socijalnu pomoć. Uvođenje nacionalne penzije najavljuje se poslednjih 15-ak godina, a bilo je i jedno od važnih predizbornih obećanja ove Vlade te je u programu Vlade za mandat od 2016. do 2020. godine nacionalna penzija postavljena kao jedan od osmnovnih ciljeva u sklopu zaštite socijalno ugroženih.

(T Portal)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track