HRVATSKI PUKOVNIK POTVRDIO DA JE KOMANDOVAO U ORAŠJU: Tamo nije bilo zločina, ali je bilo ekscesa
Foto: Youtube/Printscreen

Uhapšeni zbog ratnih zločina

HRVATSKI PUKOVNIK POTVRDIO DA JE KOMANDOVAO U ORAŠJU: Tamo nije bilo zločina, ali je bilo ekscesa

Hrvatska -

Pukovnik Hrvatske vojske Vinko Štefanek potvrdio je večeras da je tokom proteklog rata iz Slavonskog Broda direktno komandovao jedinicima Hrvatskog veća odbrane na području Orašja i istočne Posavine.

Štefanek je rekao da je direktno naredio sve postupke koje je izveo HVO u Orašju, te da na tom području nisu počinjeni ratni zločini.

"Na tom području uglavnom toga nije bilo. Bilo je nekih ekscesa, individualnih biseraša", rekao je Štefanek.

On tvrdi da general Đuro Matuzović, jedan od deset uhapšenih pripadnika HVO-a osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima u Orašju, nije počinio nikakav eksces i da nikada ništa nije uradio bez dozvole i odobrenja.

"Matuzović je štitio interese Hrvata u Orašju", rekao je Štefanek. On je naveo da je jedinica HVO-a u Orašju "bila korektna" i da čak njihove komande o napadima nije poštovala.

HAPŠENJA U BIH: Privedeno 10 osoba zbog zločina nad Srbima u Orašju!

Štefanek kaže da su jedinice HVO-a u Orašju bile komandom Operativne grupe "Istočna Posavina", koja im je pomagala na osnovu tadašnjeg sporazuma Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića, jer im je bila onemogućena komunikacija sa komandom HVO-a u Hercegovini.

On je rekao da od rata nikad nije išao u BiH, jer su ga pripadnici HVO pre 15 godina upozorili na optužnicu sa njegovim imenom.

Večernji list piše da je Štefaneku, nekadašnjem komandantu operativne grupe "Istočna Posavina", nadređen bio general Petar Stipetić iznad kojeg je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatske vojske general Antun Tus.

(RTRS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track