HRVATSKI VETERAN: Dosta je mržnje i ekstremizma, želimo zdrav dijalog
Foto: Beta

Posle curenja tajnog snimka

HRVATSKI VETERAN: Dosta je mržnje i ekstremizma, želimo zdrav dijalog

Hrvatska -

Josip Klem, jedan od hrvatskih veterana i akter sastanka sa liderom SDP Zoranom Milanovićem, uveren je, uprkos svemu, da se otvorena pitanja između Hrvatske i Srbije moraju rešavati u dijalogu, a ne svađi, i da će uskoro doći do susreta najviših zvaničnika dve zemlje.

"Želimo da do susreta najviših hrvatskih i srpskih zvaničnika dođe i uvereni smo da će se to uskoro dogoditi, a mi smo tu da ih podstaknemo i da im pomognemo, da ih na neki način ubrzamo, da se to dogodi što pre", rekao je Klem.

Klem je predsednik Udruženja specijalne policije iz Domovinskog rata i jedan od potpisnika pisma predsednici Hrvatske Kolindi Grabar Kitarović, kojim su hrvatski branitelji tražili da im se ugovori susret sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

On u razgovoru za Tanjug podseća da je od rata prošlo više od 20 godina i navodi: "Svi smo mi sada ozbiljni ljudi, a neki i kao učesnici svesni strahota koje smo svi zajedno preživeli. Došlo je vreme da počne da se na kvalitetan način radi na pronalasku rešenja za novonastalu situaciju u odnosima Hrvatske i Srbije".

"Vreme je da se otvorena pitanja rešavaju civilizovanim dijalogom", rekao je Klem.

On je ponovio da njegove kolege, saborci, "osuđuju huškačku, ratnu retoriku i politiku pojedinih aktuelnih hrvatskih političara i zatvaranje granica prema susedima poput onog koje se dogodilo u jeku izbegličke krize", prošle godine.

Objašnjava da se on i njegove kolege, iako "mali", u odnosu na političke stranke, zalažu za politiku dijaloga, a ne za politiku pretnji i zatvaranja granica, jer to, ističe, uništava ekonomiju i s jedne i s druge strane.

"Želimo da podstaknemo zdrav dijalog, a ne mržnju i ekstremizam", rekao je Klem.

Upitan ko je snimao razgovor branitelja sa bivšim premijerom Zoranom Milanovićem, on je rekao da ne zna i da ne želi to da komentariše, niti da nagađa.

A na pitanje kako tumači to da je do objavljivanja tajnog snimka došlo baš u ovom trenutku, on objašnjava predizbornom kampanjom, koja je u Hrvatskoj uveliko u toku.

Hrvatski veterani su, posle sastanka sa Milanovićem, do kojeg je došlo na inicijativu lidera SDP, preneli novinarima da su poziv prihvatili sa namerom da MIlanovića "nauče demokratiji".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track