HRVATSKI VETERAN UDARIO NA USTAŠE: Marš neonacista NOVA PRETNJA SRBIMA i manjinama!
Foto: Printscreen Facebook

Sramotna proslava neonacista

HRVATSKI VETERAN UDARIO NA USTAŠE: Marš neonacista NOVA PRETNJA SRBIMA i manjinama!

Hrvatska -

ZAGREB - Veteran Zoran Erceg oštro je kritikovao održavanje desničarskog marša u nedelju u centru Zagreba, istakavši da je sa ovog skupa hrvatskih ustaša, pod ustaškom i zastavom nemačke pronacističke nacionalsocijalističke stranke NPD, poslata snažna i otvorena pretnja miroljubivim građanima i manjinama, posebno antifaštima, Srbima, Romima i Jevrejima.

Erceg je upozorio da ovaj skup ne treba ignorisati, iako, kako kaže, hrvatska vlada još uvek negira postojanje ustaštva u Hrvatskoj.

"Na sramotu građana Hrvatske ponovo je poslata preteća poruka da čežnja za ustaškom ideologijom i dalje neprikriveno živi i razvija se u Hrvatskoj. Kolinda Grabar Kitarović, 'anemični' (Andrej) Plenković i 'slabovidi' Božo Petrov uporno tvrde da u Hrvatskoj ne postoji oživljavanje ustaške ideologije čiju smo prezentaciju gledali u Zagrebu. Ako oni slabo vide mi prepoznajemo opasnost po mir i stabilnost Hrvatske", napisao je Erceg na svom Fejsbuk profilu.

Objašnjava da je ovo okupljanje bilo svečano obeležavanje ustaškog vođe - Hitlera i njegove ideologije, te da je okupljanje paramilatarne grupe "opasnih namera" prezentacija otvorene pretnje svim antifašistima i slobodnomislećim ljudima.

"Nas su oni danas otvoreno prozvali unutrašnjim neprijateljem koje nameravaju da izbace iz Hrvatske. Oni nas smatraju neprijateljima. Ovim sramotnim maršom u centru Zagreba cilj je održavanje napetosti, a poslata je snažna otvorena pretnja mirobljubljivim građanima i manjinama, posebno antifašistima, Srbima, Romima i Jevrejima", naveo je Erceg.

"Svečana proslava osnivanja Hitlerovog nacizma održana je 400 metara od hrvatske vlade i od Hrvatskog sabora uz osiguranje hrvatske policije. Vatru treba gasiti u samom začetku jer razbuktani požar preti ljudskim žrtvama i velikim materijalnim razaranjem", naveo je Erceg, koji smatra važnim poslati poruku da će hrvatski ratni veterani - antifašisti znati odgovoriti na novonastale političke izazove.

Hrvatska desničkarska Autohtona stranka prava održala je u nedelju marš u centru Zagreba, a predsednik A-HSP Dražen Keleminec, koji je predvodio okupljanje, rekao je da ta stranka poštuje sve Srbe koji žive u Hrvatskoj, ali da će se boriti protiv "velikosrpkse politike" u toj zemlji.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Biografija Alojzija Stepinca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track