I BIVŠI MUŽEVI TRPE NASILJE Očevi meta nepravde, diskriminacije i kršenja prava
Foto: Profimedia

Ugroženi

I BIVŠI MUŽEVI TRPE NASILJE Očevi meta nepravde, diskriminacije i kršenja prava

Hrvatska -

Hrvatsko udruženje za ravnopravno roditeljstvo danas je objavilo da raste nasilje bivših partnerki nad muškarcima, o čemu se u javnosti ne priča, i optužilo centre za socijalno staranje da su pristrasni i naklonjeni majkama.

Udruženje u saopštenju upozorava na "svojevrsno birokratsko nasilje koje neretko sprovode pojedini centri za socijalno staranje, skloni majkama koje su, po njihovom nepisanom pravilu, sposobnije od očeva da odgajaju decu, kao i sudovi koji svojim odlukama, bez provere, potvrđuju takva paušalna mišljenja".

"Desetine hiljada razvedenih očeva svakodnevno trpe nasilje, nepravdu, diskriminaciju i sistemsko kršenje svojih ustavnih prava, samovoljom, neprofesionalnošću i pristrasnošću prema majkama.

"Na tu kriminalno-huligansku situaciju u državi retko ko je reagovao, uprkos našim stalnim apelima", piše u saopštenju.

Pored toga, svakodnevno se, kroz delove sistema socijalnog staranja, krše prava dece koja gube mogućnost da su podjednako s oba roditelja, a očevima se uskraćuje pravo na ravnopravno roditeljstvo.

Udruženje traži ravnopravnost starateljstva, i da počne primena Evropske konvencije o ostvarivanju prava deteta, koju je Hrvatska potpisala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track