I POLICIJA SE UKLJUČILA: Sveštenik koji veliča NDH digao veliku prašinu
Foto: Youtube/Printscreen

Skandalozne izjave

I POLICIJA SE UKLJUČILA: Sveštenik koji veliča NDH digao veliku prašinu

Hrvatska -

Policijska uprava splitsko-dalmatinska saopštila je da će istražiti izjave hrvatskog sveštenika Luke Prcele kojima je veličao NDH.

"Obaveštavamo vas da će policija na osnovu dostupnih javnih izvora analizirati sadržaj izjave kako bi utvrdili ima li elemenata za postupanje policije u smislu pokretanja odnosno sprovođenja istrage", kazali su iz PU splitsko-dalmatinske.

Iz kancelarije Državnog tužilaštva u Splitu je, takođe, rečeno da će razmotriti izjavu sveštenika da bi se utvrdilo da li ona sadrži elemente nekog kažnjivog dela.

Hrvatski sveštenik Luka Prcela izjavio je u nedelju da mu nije žao što je na propovedi na misi u Splitu rekao da "nikako ne može oprostiti" predsednici Kolindi Grabar Kitarović njenu izjavu da Nezavisna država Hrvatska (NDH) nije bila nezavisna i da je bila zločinačka. Prcela je za medije rekao da je samo propovedao jevanđelje.

Sveštenik je istakao da mu "nikada neće biti žao", uprkos tome što mu je Grabar Kitarović odgovorila na svom Fejsbuk profilu da mu oprašta njegovu izjavu i da se treba okrenuti budućnosti.

"Šta je to toliko uznemirilo sve moguće ljude čitavoga sveta? Zovu, viču, galame, a ja ni kriv ni dužan. Ja sam samo propovedao jevandelje", rekao je Prcela.

Na pitanje stoji li u jevanđelju političko prozivanje hrvatske predsednice ili je to njegov lični stav, on je odgovorio da niko nema pravo da ga udara po obrazu i da ima pravo da brani svoje dostojanstvo.

Za NDH je rekao da je bila "legalna i međunarodno priznata država, te jednako nezavisna kao i ova današnja".

Upitan misli li kako je u redu da sveštenik s propovedaonice govori takve stvari, Prcela je rekao da ne bi tako govorio da ne misli na taj način.

Zagreb, Foto: Beta
Zagreb, Foto: Beta

Vlada Hrvatske najoštrije je osudila svako veličanje ustaškog režima i opravdavanje njegovih zločina s bilo kog mesta, smatrajući da je to apsolutno neprihvatljivo.

Hrvatska vlada navodi da je već u nekoliko navrata jasno osudila ustaški režim i zločine koji su se dogodili u ime tog istog režima. "Stalno nametanje lažnih teza o ustašizaciji društva i neprihvatljivi istupi pojedinaca deo su šire kampanje s ciljem novih podela u društvu i sprečavanja sprovođenja reformi i programa aktualne Vlade",saopštila je vlada u Zagrebu. Vlada je ovo objavila nakon što je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović upozorila u obraćanju naciji da je u Hrvatskoj u poslednje vreme došlo do eskalacije "netolerancije, govora mržnje i veličanja propalih zločinačkih režima" i pozvala sunarodnike da ne dozvole da im bolju budućnost "ukradu zlodusi loše prošlosti".

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Fonet
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Fonet

"I ovog puta jasno i glasno ću reći: ustaški režim svojom je politikom vezivanja uz fašizam i nacizam, osakaćivanjem delova državne teritorije i zločinačkim postupcima masovnih progona i ubistava, na najgori način zloupotrebio i teško okaljao tadašnju legitimnu želju hrvatskog naroda za svojom državom", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je hrvatskoj vladi, državnim institucijama, političkim strankama, udruženjima civilnog društva i drugima na javnoj sceni postavila pitanje jesu li svesni da svakodnevno autobusi mladih ljudi odlaze iz zemlje, ne samo zbog nedostatka posla, nego i zbog neizdržive atmosfere zagađenosti javnog prostora mržnjom i netolerancijom i pozvala ih da se trgnu, zaustave međusobne svađe i late posla, prenosi Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track