IZBORI 17. JULA: Andrej Plenković prvi i zasad jedini kandidat za šefa HDZ
Foto: Youtube/Printscreen

Predstaviće program u petak

IZBORI 17. JULA: Andrej Plenković prvi i zasad jedini kandidat za šefa HDZ

Hrvatska -

Evroparlamentarac Andrej Plenković predao je danas kandidaturu za predsednika Hrvatske demokratske zajednice, a unutarstranački izbori biće održani 17. jula.

Plenković je novinarima nakon predaje kandidature rekao da je njegova kandidatura podržana sa 35 hiljada potpisa članova HDZ koji su skupljeni na svim nivoima.

Plenković je rekao da će ti unutarstranački izbori biti potvrda jačanja legitimiteta novog predsednika i na unutrašnjem i na spoljnom planu kako bi sa punom podrškom mogao da vodi stranku u nove prevremene stranačke izbore, na jesen.

Najavio je da će svoj program predstaviti u petak. Na konstataciju da je jedini kandidat, pošto je ministar Zlatko Hasanbegović odustao, Plenković je rekao da bi voleo da je kandidata više jer bi to, po njegovom mišljenju, bilo dobro za jačanje unutarstranačke demokratije.

"To je, međutim, odgovornost svakog člana i to je pitanje za njih", rekao je. Upitan da li će, ako on bude jedini kandidat njegov izbor biti legitiman, on je rekao da će legitimitet upravo biti osnažen glasovima članova HDZ-a koje je pozvao da izađu na izbore.

Činjenica, kako je rekao, da se stranački izbori odvijaju tokom leta, Plenković je podsetio da članovi HDZ-a mogu glasati na unutarstranačkim izborima bez obzira na to u kom se gradu Hrvatske budu nalazili.

Nije isključio mogućnost predizbornih i postizbornih koalicija i poručio je da će HDZ ostati ono što jeste, stranka desnog centra, državotvorna, okupljajuća i koja će poštovati i negovati pomirljivu politiku njenog prvog predsednika Franje Tuđmana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track