JEZIVA PRIČA IZ HRVATSKOG ZATVORA: Tražili su da ih oralno zadovoljim! A onda su uzeli metlu...
Foto: Profimedia

Horor u Remetincu

JEZIVA PRIČA IZ HRVATSKOG ZATVORA: Tražili su da ih oralno zadovoljim! A onda su uzeli metlu...

Hrvatska -

Kada sam tek došao u Remetinec, bili su jako ljubazni prema meni. Međutim, nakon par dana počela su najpre verbalna zlostavljanja - nisi dobro očistio sobu, popio si previše kafe i slično. Ubrzo je počelo i fizičko zlostavljanje koje se povećavalo iz dana u dan.

Tukli su me rukama, nogama, sapunom koji su stavili u čarapu i palicom koju su napravili od časopisa. Š. K. je pokušao da me prisili na oralni seks, a kada sam odbio, urinirao je po meni. Vrelom vodom su me polivali po ruci, a na kraju su mi žiletom urezali slovo na ruci. Tražili su da ližem čučavac, a onda su uzeli metlu... - ispričao je ovo mladić (23) koji se početkom ove godine našao u Remetincu zbog pretnji svojoj sestri, a koji je nakon toga od dvojice svojih cimera iz ćelije proživio neopisiva zlostavljanja.

Ova strašna priča iz hrvatskog zatvora zvuči još strašnije kada se sagleda njen kontekst. Naime, povod zlostavljanja, ili bar povećanje njegovog intenziteta, od strane cimera po svemu sudeći je bila činjenica da je majka 23-godišnjaka sudija jednoga suda na području Zagreba, a koja je ranije jednoga od zlostavljača osudila.

Majka sudija

Zlostavljanje je počelo u blažem obliku i trajalo je par dana, ali onda su ga u jednom trenutku pitali čime mu se bave roditelji, a on im je ništa ne sluteći odgovorio da mu je majka sudija.

“Mislim da mi je tvoja majka sudila”, rekao je jedan od zlostavljača Š. K. (18) tačno zatim opisavši izgled sudije - majke 23-godišnjaka. Nakon šestomesečne istrage, Županijsko državno tužilašto u Velikoj Gorici nedavno je podiglo optužnicu zbog ovog događaja protiv Š. K. i G. B. (19) koji su sa 23-godišnjakom delili ćeliju u Remetincu, a optuženi su za silovanje i pokušaj silovanja 23-godišnjaka.

Naime, na teret se jednom od njih stavlja da je 23-godišnjaka silovao drškom od metle koju su imali u ćeliji za čišćenje prostorija. Obojica okrivljenika su se na ispitivanju branila ćutnjom, ali niz svedoka potvrdio je navode 23-godišnjaka koji je rekao da su ga zlostavljali pune dve nedelje.

Kako je moguće da stražari nisu ništa videli, odnosno zašto on to nije prijavio. Prema njegovim tvrdnjama - bojao se.

"Rekli su mi da će me ubiti, da će mi ubiti majku, da će me iseći na komade i silovati mi sestru", otkrio je 23-godišnjak.

Sve vreme zlostavljači su pazili da ih niko od stražara ne vidi, a čak su ga za zlostavljanje prebacili na krevet koji se ne vidi kroz špijunku na vratima. Žrtva je ipak, ne mogavši više izdržati zlostavljanje, odlučila nakon dve nedelje sve da prijavi stražarima, a ispričao je da mu je bilo svejedno hoće li ga zbog toga i ubiti.

Kada su izašli toga dana na šetnju u dvorište, čuvaru je signalizirao sklopljenih ruku da ga kasnije pozove da mu može nešto reći nasamo. Čuvar ga je ubrzo nakon toga pozvao na stranu i kada je 23-godišnjak počeo govoriti i iznositi malo po malo strašne detalje, u zatvoru je nastala prava uzbuna. Ubrzo su mladića prebacili u ambulantu gde je pregledan i gde je dobio lekove. Na ruci je imao inficiranu opekotinu od vrele vode kojom su ga polivali.

Na ruci žiletom urezano slovo. Ispod majice je bio pun modrica od sapuna u čarapi. Ubrzo je iz zatvora odvezen na pregled u nekoliko bolnica gde je napravljena dokumentacija o povredama. Pokrenuta je i hitna istraga, kako ona kriminalistička protiv osumnjičenih, tako i ona interna u zatvoru kako bi se utvrdilo da li je u postupanju čuvara bilo propusta. Saslušano je niz čuvara, upravnika smena kao i upravnik Remetinca, Damir Čumpek.

Vidljive povrede

Kako se moglo dogoditi da sin sudije završi u istoj ćeliji s osobama koje je njegova majka osudila? Jednostavno iz dokumentacije s kojom je 23-godišnjak doveden u zatvor nije bilo moguće videti takvu vezu.

"Nigdje nije bilo da je pritvorenik sin sudije. Da smo imali takvu informaciju, reagovali bismo. Zna da se pojavi slučaj da su zatvorenici policajci, rodbina policajaca ili zaposlenih u zatvorskom sistemu, pa se uvek pazi oko takvih osoba da se izbegnu mogući sukobi", rekao je Čumpek.

Međutim, zabrinjavajuće je da nitko od stražara nije vidio povrede koje je 23-godišnjak imao, a neke od njih su prema medicinskoj dokumentaciji bile vidljive. Naime, na pregledu u bolnici je zabeleženo da je osim povreda na telu oštećeni imao i podlive na jagodici i usni.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track