JEZIVE PORUKE IZ HRVATSKE: Grafit "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati" osvanuo na školi u Šibeniku!
Foto: Printscreen Sibenik.in

Jezik mržnje

JEZIVE PORUKE IZ HRVATSKE: Grafit "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati" osvanuo na školi u Šibeniku!

Hrvatska -

ŠIBENIK - Na zidu OŠ "Petar Krešimir IV" u Šubićevcu, kraj Šibenika, crnom farbom ispisan je grafit "Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati"! Lokalni mediji ocenili su da jeovo nezapamćen govor mržnje.

Policija je u ponedeljak izvršila uviđaj, a kako piše portal Šibenik.in zbog ovog "odvratnog nacionalističkog grafita", za sada nepoznati vandal mogao bi da dobije dve godine zatvora. Episkop dalmatinski SPC Fotije izrazio je zahvalnost svima koji su osudili najnovije brutalne pretnje upućene srpskoj zajednici putem pomenutog grafita, Saopštila je SPC.

Episkop Fotije je posebno je zahvalio, kako je naveo u saopštenju, dragim sugrađanima i susedima Šibenčanima i gradskom internet portalu sibenik.in , koji svojim istinoljubljem, ljudskom i hrišćanskom solidarnošću, u ovim iskušenjima bremenitim vremenima čuvaju dušu i hrvatskom i srpskom narodu.

Zbog sadržaja teksta policija će sprovesti istragu i učiniti sve da pronađe vandale o čemu će biti obavešteo i Opštinsko državno tužilaštvo u Šibeniku, rekla je za taj portal Marica Kosor portparolka Policijske uprave šibensko-kninske.

Konkretno, za oštećenje tuđe stvari, kako se za sad klasifikuje ovaj grafit, krivični zakon predviđa kaznu zatvora do dve godine ako je u pitanju šteta veća od hiljadu kuna, rekla je Marica Kosor. S druge strane, pak, lokalna tužiteljka Irena Senečić kaže da grafit 'Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati' nije krivično delo, iako se radi o pretećim rečima.

"Grafit je svakako neprimerenog sadržaja, ali da bi bila reč o pretnji, treba biti upućen određenoj osobi koja je tada ugrožena. Ovo je prekršaj, takvih grafita ima more", rekla je Senečić, a na pitanje kako se sankcioniše krivično delo pretnje smrću i širenje mržnje na nacionalnoj osnovi, nije odgovorila.

O sramotnom grafitu koji širi mržnju na nacionalnoj osnovi obavešteno je komunalna policija koja će ga ukloniti, navodi ovaj šibenski portal. Direktor Darko Junaković šokiran je porukom koja je osvanula na zidu njegove škole.

"Policija me je pitala da li ću tražiti i krivično gonjenje za počinioca, iako je zasad nepoznat. Rekao sam da tražim jer je to strašan natpis i takve su poruke za svaku osudu", izričit je Junaković.

(šibenik.in)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track