KAKO SE ŽIVI U ČABRU? Ovo je grad u Hrvatskoj u kome ima više vanbračne dece nego one rođene u braku
Foto: Wikipedia

Čudna statistika

KAKO SE ŽIVI U ČABRU? Ovo je grad u Hrvatskoj u kome ima više vanbračne dece nego one rođene u braku

Hrvatska -

Kad se kaže upao jeu čabar znamo da tom nekom ne ide dobro, da je u problemima iz kojih teško može da izađe. Ali kako je onima koji stalno žive u Čabru. Zbog čega veliko slovo? Pa zato što postoji grad u Hrvatskoj sa tim imenom.

Reporter Većernjeg lista otišao je da proveri kako se živi u tom mestu.

Prošlih dana izašli su statistički Državnog zavoda za statistiku koji da je Čabar jedini hrvatski grad u kojem se rodilo više vanbračne dece nego one rođene u braku.

Podatak kaže da je tamo lani rođeno 11 jece u bračnim zajednicama, dok je njih 13 rođeno vanbračno. Ali, prednjači grad i na drugoj statističkoj lestvici. Taj drugi podatak objavljen ove nedelje kaže da grad i ne oseća problem siromaštva, da ima rizik od siromaštva tek 4,7 odsto.

Primera radi Zagreb ima rizik od siromaštva 9,8 odsto, Finska ili Danska imaju – 12 odsto.

"Statistika je varljiva. Brojke su jedno na papiru, ali u praksi sasvim drugo", kažu u Čabru.

"Zašto je taj broj takav? Deo dece rođen je u naselju Ponikve, gde se ljudi retko venčaju. A neka su se deca rodila lani, a njihovi se roditelji venčali kasnije, jer su želeli spojiti krštenje dece i venčanje. Pa se ta jeca više ne mogu računati kao “vanbračna”, jer roditelji su im danas u braku", kažu u gradu u kojem je i njih same zainteresovao taj podatak.

"Uostalom, devojku ćeš tu teško naći, većinom su zauzete", dodaju.

"A momci su slobodni, ima ih... Jer, djevoke odu da studiraju. U Ljubljanu, u Rijeku, u Zagreb... A momci ovde dobiju posao, bilo u drvnoj industriji, službama kao što je policija itd. Devojke odu i više se ne vrate", kažu u Čabru.

(Jutarnji/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track