KO JE HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE? Tuđmanov saradnik, skandal majstor kome se smejala i njegova zemlja!
Foto: Profimedia

Miro Kovač

KO JE HRVATSKI ŠEF DIPLOMATIJE? Tuđmanov saradnik, skandal majstor kome se smejala i njegova zemlja!

Hrvatska -

Ministar spoljnih i evropskih poslova u tehničkoj vladi Hrvatske Miro Kovač, koji je tu dužnost preuzeo u januaru, ne propušta priliku da u svojim izjavama iznese optužbe na račun Srbije i pretnje povodom njenog ulaska u Evropsku uniju.

Dok je do pre nekoliko meseci izjavljivao da Hrvatska podržava ulazak Srbije u EU, ali da Beograd mora da ukine zakon o nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, Kovač je juče značajno pooštrio retoriku izjavivši da Srbija zbog svog ponašanja nikada neće postati članica EU.

Da su se odnosi Hrvatske i Srbije zaoštrili, primećuju i strani mediji, pa je tako bečki "Standard" juče ocenio da hrvatska vlada desnog centra nije preživela niti pola godine, ali je i pored toga napravila veliku štetu, da se posebno odnos sa Srbijom umnogome pogoršao, dok je Kovač nazvan "podstrekivačem".

Tuđmanov saradnik

Iako je pre nego što je postao ministar spoljnih i evropskih poslova u hrvatskoj vladi desnog centra bio malo poznat široj javnosti u toj zemlji, dr. Miro Kovač (46) iza sebe je imao diplomatsko iskustvo.

Taj rođeni Splićanin je svoju profesionalnu karijeru započeo 1995. godine u Kabinetu tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana u Odeljenju za informisanje, a diplomatsku karijeru 2001. kao savetnik u hrvatskoj ambasadi u Briselu.

Zatim je postao ministar savetnik u Parizu, 2004. imenovan je za pomoćnika ministra spoljnih poslova, da bi 2008. bio imenovan za ambasadora Hrvatske u Nemačkoj.

Povratak u Hrvatsku

Nakon što je 2013. napustio Nemačku, Kovač je karijeru mogao da nastavi u Varšavi na mestu ambasadora Hrvatske u Poljskoj, ali je to mesto odbio i na poziv predsednika HDZ-a Tomislava Karamarka odučio je da se vrati u Hrvatsku.

"Bilo mi je obezbeđeno ambasadorsko mesto u Poljskoj, ali sam želeo da se vratim u Hrvatsku. Tomislav Karamarko me pozvao da se aktivno ukljucim u rad stranke i učestvujem u reformi Hrvatske. Taj poziv sam oberucke prihvatio", rekao je Kovač tada.

Za međunarodnog sekretara HDZ-a je imenovan na sednici Predsedništva HDZ-a u januaru 2014. godine.Na toj funkciji i kao čovek od velikog poverenja Tomislava Karamarka, Kovač je bio jedan od najzaslužnijih za pobedu Kolinde Grabar Kitarović na prošlogodišnjim predsedničkim izborima u Hrvatskoj, pošto je bio njen šef kampanje.

Doktorirao je istoriju međunarodnih odnosa na pariskoj Sorboni sa radom na temu o ulozi Francuske u stvaranju prve Jugoslavije.

Govori pet jezika - engleski, francuski i nemački aktivno a italijanski i holandski pasivno.

Uprkos obrazovanju i diplomatskom iskustvu, Kovač se, kako ocenjuju hrvatski mediji, u maju osramotio prilikom posete Izraelu, izjavivši da je Hrvatska uvek bila u dobrim odnosima sa tom zemljom, osim u vreme Drugog svetskog rata. Pritom je zaboravio da država Izrael u to vreme nije ni postojala.

Skandal majstor

"Želimo da ostvarimo posebne odnose sa Izraelom i čvrsto odbacujemo percepciju Hrvatske kao zemlje rastućeg fašizma”", rekao je Kovač u Jerusalimu.

Pre sastanka sa premijerom Benjaminom Netanijahuom, na ciji je poziv doputovao u Izrael, Kovač je rekao: “

"Hrvatska i Izrael imaju veoma dobre odnose osim u vreme Drugog svetskog rata, što je bio rezultat velike igre, ali mi prihvatamo odgovornost."

Tom izjavom je hrvatski ministar šokirao javnost u toj zemlji s obzirom da je pokazao da ne zna da je država Izrael osnovana 1948. Pored toga, u vreme Drugog svetskog rata Nezavisnu državu Hrvatsku su priznavali samo fašisti, podsetili su hrvatski mediji.

Pored toga, zagrebački mediji su takođe u maju izvestili da je Kovača tokom posete Vašingtonu navodno odbio da primi američki državni sekretar.

Prema zvaničnom protokolu, Kovač je 4. maja trebalo da se sastane sa Kerijem, ali do sastanka nije došlo.O zvaničnom sastanku pisao je i "Volstrit Žurnala", ali ga je američka strana u poslednji trenutak otkazala, pa su Kovača poslali na sastanak sa Kerijevim zamenikom Tomasom Šenonom.

Izvori hrvatskog Telegrama iz diplomatskih krugova su tada rekli da je Kovač putovao u Vašington upravo zbog važnog sastanka sa šefom Stejt Departmenta, a njegovo otkazivanje je ozbiljan udarac za hrvatski ugled u svetu, ocenili su mediji u toj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track