KOLINDA HOĆE DA MENJA DEJTONSKI SPORAZUM: Već o tome razgovarala sa Junkerom
Foto: Beta Domagoj Opacak

Preimenovanje

KOLINDA HOĆE DA MENJA DEJTONSKI SPORAZUM: Već o tome razgovarala sa Junkerom

Hrvatska -

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je nakon susreta sa Žan Klod Junkerom izjavila da su posebno razgovarali o stanju u BiH i da je izrazila zabrinutost poslednjim zbivanjima i trendovima u toj držžavi.

"Zamolila sam Junkera i uopšte Komisiju da se višše usredsedi na BiH i da se toj držžavi pomogne ne samo u procesu reformi na putu u članstvo EU, nego u uređenju držžave kako bi zaista sva tri naroda, naravno u naššem slučaju prvenstveno smo zainteresovani za poziciju hrvatskog naroda, kako bi svi bili zaista ravnopravni na celoj teritoriji BiH", rekla je ona.

ŠŠto se tiče nedavnog referenduma u Republici Srpskoj, predsednica je rekla da je stav Komisije da je taj referendum ilegalan i protivan Dejtonskim ugovorima, prenosi Hina.Istakla je da očekuje da će se nova hrvatska vlada puno višše baviti pitanjima BiH.

Grabar-Kitarović je rekla da je sa Junkerom razgovarala i o potrebi promene Dejtonskog sporazuma."Lično smatram da je Dejtonski sporazum i ovako i onako već izmenjen. Brojnim amandmanima na ustav BiH odmakli smo se od tog Dejtona. Nužžno je sada usredsrediti se na to ššta se dogodilo i koliko su ti amandmani uticali na eroziju upravo konstitutivne jednakosti tri naroda u BiH, jer, ponavljam, BiH je specifična držžava. U njoj nisu jednaki samo svi građani, nego i tri konstitutivna naroda. Barem bi trebalo da budu", rekla je ona.

Kazala je i da veruje "da ćemo u tom smislu pokrenuti i razgovore i inicijativu sa SAD", prenosi Hina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track