KOLINDA U UN: Hrvatska za snažniju ulogu Međunarodnog krivičnog suda
Foto: Reuters

Stav

KOLINDA U UN: Hrvatska za snažniju ulogu Međunarodnog krivičnog suda

Hrvatska -

Hrvatska se zalaže za jačanje uloge Međunarodnog krivičnog suda i njegovu jaču odgovornost u suđenjima za masovne i ratne zločine, uključujući one počinjene prema kulturnom nasleđu, izjavila je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

"Mislimo da je od ogromnog značaja da se okonča kultura nekažnjivosti. I to mora biti učinjeno bez bilo kakve politizacije, bez stavljanje dnevne politike iznad vladavine zakona i, svakako, bez ponovnog pisanja i pogrešnog tumačenja istorije", istakla je ona juče tokom generalne debate u UN.

Napominjući da "pravde nema bez mira, niti mira bez pravde", ona je rekla da je od suštinskog značaja uspostavljanje individualne odgovornosti.

"Međunarodni sudovi i pravni mehanizmi mogu postaviti osnove da se glasovi žrtava čuju i istorijski dokazi zabeleže, ali na svakom društvu je da proces pomirenja dovede do kraja", zaljučila je Grabar-Kitarović. Hrvatska predsednica je, govoreći o migrantima, rekla da se ne sme delovati samo kad nas dirnu slike stradalih sirijskih dečaka, i da se moraju okončati "politika dvostrukih standarda i licemeran pristup tragediji koja se događa u ovom trenutku". Ona je dodala da taj pogrešan smer dovodi do generacije mladih koji su razočarani i obeshrabreni, beže od sukoba i nasilja, pa postaju lak plen za sve vrste manipulacije, radikalizma i terorizma..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track