KOMEMORATIVNI SKUP U GLINI: Odata pošta žrtvama ustaških zločina
Foto: Youtube/Printscreen

75. godišnjica

KOMEMORATIVNI SKUP U GLINI: Odata pošta žrtvama ustaških zločina

Hrvatska -

Na 75. godišnjicu ustaških zločina koji su počinjeni u crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini, Srpsko narodno veće (SNV) i Antifašistička liga Republike Hrvatske odali su danas poštu stradalim Srbima iz Gline i sela nekadašnjeg kotara Vrginmost, saopštio je SNV.

Komemorativni skup održan je na mestu nekadašnje pravoslavne crkve u kojoj su ustaše od 24. jula do 8.avgusta 1941. ubile oko 1.000 muškaraca iz tog kraja. Kako se navodi, tamo je 1969. izgrađen Spomen dom u kom je bila izložena arhivska građa o počinjenim zločinima, a tu ustanovu vlasti su neposredno nakon Oluje 1995. preimenovale u Hrvatski dom, a to ime i danas nosi.

Parastos je služio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije sa episkopom gornjo-karlovačkim Gerasimom.

"Kao što s pijetetom poštujemo one koji su nevino postradali u strašnom zločinu počinjenom na ovom mestu, isto tako smo dužni da poštujemo i sve druge žrtve, bez obzira kom narodu pripadaju. Poštujemo i molimo se za žrtve srpskog naroda, ali sa istom skrušenošću jednako poštujemo i svaku žrtvu koja je nevino postradala bilo da je iz hrvatskog, muslimanskog, romskog ili jevrejskog naroda", rekao je Porfirije. "Na ovo i sva slična mesta treba da odlazimo, da se molimo Bogu i da nam osim pomena to bude i opomena da se nikada ne ponovi nešto slično", poručio je on.

Na komemoraciji se obratio i predsednik SNV Milorad Pupovac, koji je podsetio na strašan zločin koji se dogodio 1941. godine.

"Strašan kako zbog žrtava i načina na koji su umorene, ali i prema onome što su Hrvati i Srbi iz ovoga mesta i cele Hrvatske činili jedni s drugima u razdoblju od 1848. pa do 1941. U tih 100 godina pevali su istu pesmu slobode i zato je bilo moguće da Srbin sklada hrvatsku himnu na tekst Hrvata", ukazao je.

"Od tada su naši odnosi opterećeni strahotom Drugog svetskog rata", rekao je Pupovac i dodao da su je obnovila i događanja od 1991. do 1995. "Srbi su naneli bol i stradanje Hrvatima, a Hrvati Srbima. Mi ne bismo bili ni ljudi ni hrišćani kada ne bismo razmišljali kako da se rasteretimo strašnog istorijskog tereta", naveo je Pupovac.

"Ako nismo u stanju reći ne onim ideologijama koje su dovele do ovog stradanja, onda nismo spremni za istinsko izmirenje. Isto, ako nismo spremni priznati da smo naneli stradanje jedni drugima, nećemo stvoriti istinski odnos sećanja ni na ovom ni na bilo kojem drugom mestu", dodao je on.

Održan je minut ćutanja za sve ubijene u Glini 1941. ali i sve koji su prethodnom ratu stradali sa hrvatske i srpske strane. U saopštenju se navodi da je, kao i ranijih godina, skup ometalo desetak pojedinaca koji su se okupili naspram mesta komemoracije i aplaudirali kad je navedeno da je Spomen domu 1995. promenjeno ime.

Pupovac je podsetio da je Slavko Goldštajn 2011. uputio pismo tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor predlažući da se lokaciji vrati izvorno ime, a da se na drugoj, prikladnoj lokaciji izgradi Hrvatski dom.

"Država je tako trebalo da doprinese izmirenju. Međutim, do danas ga nisu poslušali. Ali, ponavljaćemo dok nas ne poslušaju, ne zato što nam je stalo do slova, nego nam je stalo do toga da imamo čista srca", zaključio je Pupovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track