KONAČNO UHVAĆEN RATNI ZLOČINAC: Upravnik logora Lora u kom su ubijali i mučili Srbe uhapšen u Splitu
Foto: Printscreen Slobodnadalmacija.hr

Izmicao pravdi 15 godina

KONAČNO UHVAĆEN RATNI ZLOČINAC: Upravnik logora Lora u kom su ubijali i mučili Srbe uhapšen u Splitu

Hrvatska -
ZAGREB - Tomislav Duić, osuđen za ratne zločine u slučaju Lora1,koji je bio u bekstvu skoro 15 godina, uhapšen je danas u Splitu

Portparol splitskog Županijskog suda Damir Romac izjavio je da jeupravnik bivšeg Vojno-istražnog zatvora Lora uhapšen rano ujutro ispred jedne stambene zgrade i odveden u splitski zatvor na izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne, prenela je agencija Hina.

Logor Lora (Foto Printscreen tvbn.com)
Logor Lora (Foto Printscreen tvbn.com)

U slučaju Lora 1 sudilo se bivšim hrvatskim vojnim policajcima za zločine nad civilima u vojno-istražnom zatvoru Lora 1992. Optužnica je podignuta marta 2002. Splitski sud je najpre doneo oslobadjujuću presudu, ali je Vrhovni sud ukinio tu presudu i vratio predmet na novo suđenje. U ponovljenom postupku splitski sud je 2006. sve optužene proglasio krivima i izrekao im zatvorske kazne od šest do osam godina, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud.

Duiću (47) se sudilo u odsustvu. U slučaju Lora 1 osuđeni su još i Emilio Bungur, koji je posle višegodišnjeg bekstva uhapšen prošle godine, Tonći Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić. Svi oni su obuhvaćeni optužnicom i u slučaju Lora 2 u kojem im se sudi za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz bivše JNA i srpskih paravojnih formacija 1992. I u tom slučaju, Tomislav Duić je prvooptuženi.

Optužnica u slučaju Lora2 je podignuta 2009, a sudjenje je počelo u septembru prošle godine. Suđenje je posle nekoliko dana bilo odloženo na neodređeno vreme zbog zahteva odbrane optuženog Bungura za izuzeće sudskog veća i predsednika splitskog Županijskog suda, kao i zahteva za spajanje postupaka u slučaju Lora 1 i Lora 2. Očekuje se da će iduće ročište biti početkom aprila.

Preživeli užas

Od 1992. godine formiran je hrvatski koncentracioni logor "Lora" u Splitu, u kome su mučeni i ubijani Srbi tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije. Postojao je od 1992. do 1997. godine, a o svim dešavanjima u logoru "Lora" bio je upoznat državni i vojni vrh Hrvatske. U logoru je bilo zarobljeno 1.005 registrovanih zatvorenika koji su prošli stravičnu psihofizičku torturu. Ovaj logor osnovan je na mestu nekadašnje ratne luke JNA. Nakon odlaska JNA iz ratne luke Lora, pripadnici Vojne policije Hrvatske vojske preuzimaju Loru. Prema svedočenjima preživelih logoraša logor "Lora" je smatran za jedan od najužasnijih na prostoru bivše Jugoslavije. Zarobljenici koji su dovođeni u ovaj koncentracioni logor bili su srpske nacionalnosti /muškarci i žene/ i nešto manje muslimanske. U logor "Lora" dovođeni su srpski civili, ranjenici, vojnici i ratni zarobljenici. Logoraši u "Lori" svakodnevno su bili izloženi raznim vrstama nehumanog, surovog i ponižavajućeg mučenja, a nanošene su im teške telesne povrede i duševne patnje trajnog karaktera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track