KOVAČ: Vulin je dežurni huškač!
Foto: Reuters, Fonet

Provokacija

KOVAČ: Vulin je dežurni huškač!

Hrvatska -

Odlazeći ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač nazvao je danas srpskog ministra rada Aleksandra Vulina "dežurnim huškačem bukačem" koji se, kako tvrdi, meša u unutrašnje stvari te države jer je aktuelno stanje u Hrvatskoj uporedio sa ustaškom NDH.

"Opet se javljaju dežurni huškači i bukači iz susedstva, opet žele da se mešaju u naše hrvatske unutrašnje stvari, žele da menjaju istoriju", rekao je ministar Kovač.

On je rekao da će doći vreme kada će Srbija morati da shvati šta je to što je u njeno ime činjeno devedesetih godina, te da se rat nije vodio na teritoriji Srbije, već Hrvatske. "I sve dok to ne bude slučaj neće biti sreće," rekao je Kovač i ponovio da će Srbija morati da se suoči sa sobom i sa svojom ulogom u ratu na prostoru Hrvatske, Bosne i Hercegovine.

"Mi jasno poručujemo Srbiji neka se bavi sama sobom", ponovio je Kovač te dodao da Srbija sada ima šansu u okviru procesa približavanja EU da "promeni sebe", pogotovu na području poglavlja 23 koje se odnosi na pravosuđe.

Aleksandar Vulin, Foto: Dragana Udovičić
Aleksandar Vulin, Foto: Dragana Udovičić

Kovač je rekao i da je hrvatska diplomatija sve ono što je za Hrvatsku važno i što će biti važno za transformaciju Srbije ugradili u taj proces.

"Znači, Srbija će morati da promeniti svoj zakon (o univerzalnoj jurisdikciji) i neće moći da bude mini Hag," naveo je šef hrvatske diiplomatije.

Dodao je kako će Srbija morati da omogući žrtvama rata pristup pravosuđu."Moraće, isto tako, zajedno s nama, da traga zajedno za nestalima i posmrtnim ostacima. Moraće da sarađuje sa našim sudom i isto tako izruči one ljude koji su optuženi," rekao je Kovač.

On je sugerisao da bi za Srbiju bilo pozitivno da sada krene u proces približavanja Evropskoj uniji i ispunjavanje svih tih obveza koje se tiču zvaničnog Zagreba.

Vlaho Orepić, Foto: Beta
Vlaho Orepić, Foto: Beta

Takođe, odlazeći hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić je tokom vikenda pokrenuo pitanje brisanja, kako je naveo, lažnih prebivališta u Vukovaru uveren da bi broj Srba u tom gradu pao ispod 30 odsto i više ne bi postojala obaveza primene dvojezičnosti, odnosno ćirilice.

"Koliko god malo Srba živelo u Hrvatskoj izgleda da ih je previše za hrvatsku vladu", izjavio je tim povodom Vulin.

On je juče podsetio da su u ustaškoj NDH postojali takozvani rasni zakoni na osnovu kojih je moglo Srbe, Jevreje ili Rome ubijati ili pljačkati.

"Bojim se da je ovo najava rasnih zakona kao u NDH. Kada jednu naciju optužite da krši zakon i da laže, onda vi najavljujete donošenje tih zakona", rekao je Vulin novinarima u Jagodini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track