KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV VOĐA SKUPA U ZAGREBU: Fašisti NE smeju nekažnjeno da marširaju ulicama
Foto: Printscreen/ Youtube

Reakcije sa svih strana

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV VOĐA SKUPA U ZAGREBU: Fašisti NE smeju nekažnjeno da marširaju ulicama

Hrvatska -

Opoziciona Hrvatska narodna stranka podnela je krivičnu prijavu protiv organizatora neonacističkog skupa, koji je u nedelju održan u centru Zagreba, a na kojem su protivpravno iskazana krivična dela javnog podsticaja na nasilje i mržnju.

U saopštenju HNS se navodi da ta stranka želi izgradnju progresivnog, otvorenog i tolerantnog hrvatskog društva, te da zato, kako navode, i nisu čekali da Državno tužilaštvo podnese prijave zbog eklatantnog primera govora mržnje, već su to učinili sami.

"Ne želimo da dopustimo da Hrvatska bude zemlja u kojoj neofašisti nekažnjeno marširaju ulicama i zemlja čiji građani strahuju od ljudi u crnom", poručuju HNS-ovci.

Učesnici nedeljnog skupa u Zagrebu, obučeni u crno, uzvikivali su ustaški pozdrav "Za dom spremni", a među zastavama kojima su mahali našla se i ona nemačke neonacističke stranke NPD.

Policija je zbog remećenja javnog reda i mira privela predsednika A-HSP-a Dražena Keleminca, stranke koja je bila organizator skupa.

U HNS-a ističu kako su neonacistički skupovi poput ovoga rezultat "kukavičluka Titanik Vlade, predsednika Sabora i predsednice Republike, koji su i u ovom, kao u niz prethodnih slučajeva u kojima se manifestiralo nasilje i govor mržnje, reagirali krajnje anemično".

Iz HNS su upozorili da takvi izostanci reakcija vlasti dovode do još više mržnje i netolerancije, što kao posledicu ima gubitak vrednosti u društvu.

"Rezultat kukavičluka vlade je i nemerljiva međunarodna sramota koju trpe Hrvatska i svi njeni građani", kažu u HNS-u.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track