LINTA: Presuda Merčepu je uvreda za žrtve i njihove porodice
Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Sramotna odluka suda

LINTA: Presuda Merčepu je uvreda za žrtve i njihove porodice

Hrvatska -

Presuda predstavlja vređanje žrtava i njihovih porodica i ruganje istini i pravdi. U logoru na Pakračkoj poljani ubijeno je, prema podacima udruženja Veritas, oko 300 Srba koji su dovođeni sa šireg područja Slavonije, ali i iz Zagreba, gde su mučeni, a zatim likvidirani, naveo je Linta u izjavi za javnost.

Tomislav Mercep, Foto: Printscreen
Tomislav Mercep, Foto: Printscreen

Ova presuda, smatra on, još je jedan dokaz da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i pristrasno i da krši međunarodne obaveze vezano za kažnjavanje ratnih zločina. Još jednom je potvrđena činjenica da hrvatski sudovi u suđenjima za ratne zločine koriste dvostruke aršine: daleko strože za Srbe, a mnogo blaže za Hrvate, naveo je Linta.

On je apelovao na evropskog komesara za pravosuđe Veru Jurovu da zahteva od Vlade Hrvatske da ispuni svoje preuzete obaveze iz Ugovora o pristupanju iz 2011. godine, koji se odnose za kažnjavanje naredbodavaca i počinioca zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima.

Hrvatska je jedina članica Evropske unije koja ne kažnjava ratne zločince iz reda sopstvenog naroda u skladu sa načelima pravde i istine. Time Hrvatska daje podstrek ostalim potencijalnim zločincima da se isplati činiti zločin što predstavlja uvod u nestabilnost u regionu i šire, rekao je Linta.

Pored toga, ocenio je Linta, Hrvatska postaje negativan primjer svima u Evropi koji bi svoje pogrešne političke ciljeve o etničkim čistim državama hteli da ostvaruju ratom, nasiljem i ubistvima nedužnih ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track