LINTA: Srbima se šalje jasna poruka da nisu dobrodošli u Hrvatskoj!
Foto: Dragana Udovičić

Osudio pojavu letaka u Zagrebu

LINTA: Srbima se šalje jasna poruka da nisu dobrodošli u Hrvatskoj!

Hrvatska -
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta najoštrije je osudio pojavu letaka protiv Srba u Hrvatskoj u zagrebačkom naselju Šalata.

"Očigledno je da proustaške snage nastavljaju da šire nacionalnu i versku mržnju i podstiču na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj s ciljem da kod njih stvore osećaj straha i ugroženosti. Srbima se šalje jasna poruka da nisu dobrodošli u Hrvatskoj i da im je najbolje da se isele ili asimiluju", rekao je Linta, a navodi se u saopštenju.

Linta poziva hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar Kitarović, hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i zamenika predsjednika Vlade Tomislava Karamarka da najoštrije osude pojavu letaka antisrpske sadržine i pozovu nadležne organe da sprovedu efikasnu istragu i krivično kazne počinioce ovog nedela.

"Posebno zabrinjava činjenica da antisrpstvo i promocija ustaštva postaju gotovo normalne pojave u Hrvatskoj, jer nema stvarne volje da se hrvatsko društvo suoči sa tamnom stranom svoje istorije", ističe Linta.

Zagrebački kvart Šalata zatrpan je juče ujutru lecima protiv Srba u Hrvatskoj u kojima nepoznati autor iz svoje perspektive opisuje njihovo ponašanje i stanje u Novinarskom domu, gde je Srpsko narodno veće ove godine obeležilo Božić po Julijanskom kalendaru.

"U Novinarskom domu uvek samo jedna stranka ima izborni štab i uvek samo jedna stranka slavi pobede ili, uz pomoć sumnjive matematike, dovodi u pitanje pobede drugačije opcije i slavi "svoje" pobede. U novinarskom se domu izgovaraju ratničke sintagme tipa "Ili mi ili oni", dakle pretnje - upućene i političkim protivnicima i svima onima koji su se usudili tim protivnicima dati svoj glas. Dokle tako? Vraća li se to na velika vrata 1945. godina", pita se između ostalog nepoznati autor, preneo je juče portal Index.hr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track