MARIĆ PRIVREMENO NA SLOBODI: Hrvatski veteran osuđen u Srbiji pušten na lečenje
Foto: Youtube/Printscreen

Mora na operaciju

MARIĆ PRIVREMENO NA SLOBODI: Hrvatski veteran osuđen u Srbiji pušten na lečenje

Hrvatska -

Veljko Marić, hrvatski veteran iz ratova 1990-ih, koji je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina, privremeno je pušten na slobodu, potvrdila je njegova supruga Marijana Marić.

Kaznu je služio u zatvoru u Glini, u Hrvatskoj. Marić je privremeno pušten na slobodu na tri meseca kako bi se lečio tj. kako bi obavio operaciju, a nakon tog perioda mora da se vrati u zatvor na izdržavanje kazne.

Marić je u Srbiji osuđen zbog zbog ubistva Petra Slijepčevića u Rastovcu, a Hrvatskoj je predat nakon dugih pregovora između dve države. Uhapšen je u aprilu 2010. godine, tokom rutinskog prelaska srpsko-bugarske granice.

Optužnica, koja je podignuta u avgustu 2009. godine, teretila je Marića da je kao pripadnik hrvatskih oružanih formacija - prilikom akcije "čišćenja" sela Rastovec 31. oktobra 1991. u uniformi i naoružan ušao u kuću porodice Sljepčević, gde je u Petra Sljepčevića ispalio više hitaca iz automatske puške, u prisustvu njegove supruge Ane.

Marić je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora po Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji, zbog kojeg Hrvatska preti da će blokirati Srbiju na putu evrointegracija. Hrvatska od Srbije traži ukidanje tog zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja