MEĐUNARODNA AKCIJA BALKANSKI OKIDAČ: Kod Hrvata, pronađeno 14 kilograma zlata, 250.000 evra, oružje
Foto: Printscreen 24 Sata.hr

Uhapšeno 14 osoba

MEĐUNARODNA AKCIJA BALKANSKI OKIDAČ: Kod Hrvata, pronađeno 14 kilograma zlata, 250.000 evra, oružje

Hrvatska -

Nešto više od 5000 policajaca iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Interpola su za 48 sati razbili lanac trgovine drogom i oružjem u zemljama biše Jugoslavije.

Kako bi sprečili da pištolji, puške, bombe, eksplozivi i municija završi u rukama terorista, u nedelju su krenuli u tajnu akciju Balkan Trigger (Balkanski okidač).

Racije i pretresi trajali su sve do utorka, a policajci su uhapsili 14 kriminalaca, među kojima su i dva Hrvata . Kod njih su pronašli 130 komada streljiva i delova oružja. U akciji su pronašli 40 pušaka i pištolja, šest kilograma ekploziva, 1300 metaka različitih kalibara i 11 ručnih bombi.

Ono što je zapanjilo i same istražitelje je to što su u potrazi za ukradenim automobilom pronašli i 52 kilograma marihuane, 14,5 kilograma zlata u polugama i oko 250.000 evra, za koje sumnjaju da potiču od prodaje droge.

"Nedavni teroristički napadi u Evropi i svetu, gde su ekstremisti češće koristili pištolje i puške nego eksploziv, pokazali su da treba suzbiti crno tržište - rekao je Tim Morris, jedan od izvršnih direktora Interpola.

Dodao je kako će sve podatke koje su prikupili posebno analizirati ne bi li otkrili moguće kontakte i rute kojima su se koristili teroristi. Na internetskim stranicama Interpola napisali su kako su tokom akcije ukupno zaustavili 43.000 ljudi na državnim granicama.

Proverili su više od dva miliona dokumenata i vozila ne bi li među njima pronašli ljude koji su već na poternicama. Tako su u Hrvatskoj otkrili šest evropskih begunaca i dva ukradena automobila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track