HRVATI NA MUKAMA: Granicu od jutros prešlo 277 izbeglica
Foto: Beta AP

Na putu ka Zapadu

HRVATI NA MUKAMA: Granicu od jutros prešlo 277 izbeglica

Hrvatska -
Migrante na granici dočekuju tri policijske marice i dva kombija, a među pristiglima vlada veliki strah od mogućeg hapšenja u Hrvatskoj

ZAGREB - U Hrvatsku je od jutros iz Srbije ušlo 277 izbeglica, koje su promenile rutu putovanja nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić saopštio je pred parlamentom da ovaj broj iz časa u čas raste, dok je premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio kako namerava da se, najverovatnije sutra, sastane sa austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom, s kojim će razgovarati o pitanju izbeglica.

"Jasno je da ti ljudi ne žele da ostanu u Hrvatskoj", rekao je Milanović, a preneo Rojters.

Izbeglice, koje iz Srbije ulaze u Hrvatsku, dočekuju tri policijske marice i dva kombija, objavio je portal Jutarnjeg lista, dodajući da među njima, posebno mlađim osobama, vlada veliki strah od mogućeg hapšenja u Hrvatskoj.

Milanović je istakao da je Hrvatska spremna za prihvat izbeglica i da će im pomoći da dođu do cilja, a to su, kako je naveo, najčešće skandinavske zemlje i Nemačka.

" Potpunim zatvaranjem mađarske granice do kojega je došlo juče, talas izbeglica, koji se iz Republike Srbije kretao prema mađarskoj granici, sada se preusmerio na granicu Hrvatske, na područje koje kontroliše Policijska uprava vukovarsko-sremska", izjavio je graničnom prelazu Tovarnik portparol te policijske uprave Domagoj Džigumović. On je dodao da su sve osobe obrađene u skladu sa zakonskim propisima i direktivama Evropske unije, te da se prioriterno ukazuje pomoć ranjivim grupama - ženama, deci i trudnicama.

Portal Jutarnjeg lista je objavio i da će, nakon registracije i pružene pomoći, izbegice autobusima biti prevezene u Sisak, odnosno Kutinu, odakle će biti razmeštene u policijske smeštajne kapacitete, gde će imati priliku da se izjasne o svojim namerama - žele li da zatraže azil u Hrvatskoj ili nešto drugo.

Na terenu su i ekipe Crvenog krsta, jer novi migranti neprestanu pristižu na hrvatsku granicu, odakle prilaze poljskim putevima ili uz glavne saobraćajnice.

Vlasti navode da su pripadnici policije raspoređeni duž cele granice i da u njenom nadzoru nema problema.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track