MILANOVIĆ OTKRIO PORODIČNE TAJNE: Moj deda je bio ustaša, ali nije držao ambasadore kao taoce
Foto: Ap

Mediji mu ne veruju

MILANOVIĆ OTKRIO PORODIČNE TAJNE: Moj deda je bio ustaša, ali nije držao ambasadore kao taoce

Hrvatska -

“Moj deda je bio ustaša, a to mom ocu iz partizanske porodice nije smetalo. Međutim, moj deda nije uzimao ambasadore za taoce”, izjavio je Zoran Milanović, predsednik Socijaldemokratske partije Hrvatske u TV duelu s Andrejom Plenkovićem, liderom HDZ-a.

Iako je pre punih devet godina postao čelnik levog SDP-a, Milanović je sve do petka skrivao navodni podatak o dedi koji je bio u ustašama, prenose hrvatski mediji. Nije ga spomenuo niti u jednom od intervjua u kojima je govorio o svojim precima, niti u raspravama u kojima je učestvovao o Blajburgu, Teznom i Jasenovcu.

Svih tih devet godina Zoran Milanović ćutao je o dedi ustaši, iako je vrlo opširno opisao istoriju svoje porodice još od sredine 19. veka.

S očeve strane Milanovići su vekovima živeli u siromašnoj Dalmatinskoj zagori, a majka Đurđica Matasić stiže iz građanske senjske familije.

Jutarnji list podseća da je jedan Milanovićev deda, Ante Milanović, do početka Drugoga svetskog rata radio u Glavicama pokraj Sinja koje su još u Kraljevini Jugoslaviji nosile neslužbeni naziv Mala Moskva, što je govorilo o političkim afinitetima tamošnjih stanovnika. Ante se partizanima priključio 1942. i ratovao je po Dalmaciji, a Drugi svetski rat je, zajedno s bratom Ivanom, završio u oslobođenom Trstu.

Po majčinoj liniji, Stjepan Matasić, biološki deda Zorana Milanovića, rodio se 1892. Oženio se 1936., kada je imao 44 godine, Marijom Glavaš iz Krasnog. Bili su relativno imućna građanska porodica. Već iduće godine rodila se Đurđica (Gina) Matasić, a 1938. i 1941. njena braća Ante i Stjepan.

Miran građanski život i sređen socijalni status Matasića prekinut je kada je 1943. kapitulirala Italija, a u Senj su ušli partizani koji su se zadržali nekoliko dana. Uskoro je usledila nemačka kontraofanziva i u vazdušnom napadu poginuo je ded Zorana Milanovića.

I ovde u priču ulazi prešuštkivani Milanovićev deda koji je, navodno, bio ustaša. Navodno, zato što o njemu nema nikakvih podataka. Zvao se Petar Plišić. Posle rata, udovica Marija s troje male dece preselila se na Sušak, ali budući da nije imala stalni posao, bavila se raznim poslovima kako bi prehranila porodicu. Na Sušaku je upoznala Petra Plišića, radnika iz Ličkog Lešća, za koga se udala i početkom 50-ih doselili su se u zagrebačku Dubravu.

Zoran Milanović kaže kako je Plišića uvek doživljavao kao dedu, a opisao ga je u jednoj jedinoj rečenici kao “vrednog zanatliju koji je jedno vreme kao gastarbajter radio u Nemačkoj”.

Televizijsko otkrivanje ustaše upućuje na to da se Zoran Milanović želi prikazati prihvatljivim i za desno biračko telo, koje je sentimentalno u odnosu na NDH, zaključuje Jutarnji list.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track