NAJVEĆA MISTERIJA HRVATSKE POLITIČKE SCENE: Mesić u najvećoj tajnosti posetio Kim Džong-una!
Foto: Fonet Dragan Antonic

Hrvatski mediji tvrde

NAJVEĆA MISTERIJA HRVATSKE POLITIČKE SCENE: Mesić u najvećoj tajnosti posetio Kim Džong-una!

Hrvatska -
Stipe Mesić, nekadašnji predsednik Hrvatske, u tajnosti je posetio Severnu Koreju, a o odlasku u zloglasnu komunističku državu, koju vodi Kim Džong-un, nisu bili upoznati ni njegovi najbliži saradnici.

Baš kao što nije poznato kada je Mesić bio u Pjongjangu, kojim povodom i s kim se sastao.

Ovu prilično bizarnu priču za hrvatski Jutarnji list potvrdili su neki od najbližih Mesićevih saradnika, koji su takođe iznenađeni kada su pročitali Mesićev opis Pjongjanga.

Naime kako se navodi, Stjepan Mesić je nedavno, kao jedan od retkih svetskih državnika, posetio Severnu Koreju, najzatvoreniju, najtajanstveniju, a otkad je ovih dana izvršila navodni eskperiment sa hidrogenskom bombom, i najopasniju državu na svetu”.

Mesić je opisao kako je bio smešten u rezidencijalnoj četvrti u kojoj je sve bilo u redu, osim jedne stvari: tokom boravka u vili u kojoj je odseo nije video nikoga - ni domaćice, ni sobarice pa ni čuvare. A kada bi ga poveli u grad, ni sa kim nije mogao da progovori ni reč. Ni izvan vile nije bilo nikoga, tek kada bi ih odveli u muzej ili školski centar, sretali su obične ljudi, ali ni s njima se nije moglo komunicirati, prenosi Telegram.

Doduše čini se da su informacije ovog portala delimično neprecizne jer oni tvrde da je Mesić u Severnoj Koreji bio u oktobru 2015., što su za Jutarnji iz njegovog kabineta demantovali.

“Bivši predsednik RH, Stjepan Mesić, boravio je u Severnoj Koreji u kratkom, potpuno privatnom aranžmanu, i to još pre 2015. Objavljivati stoga na početku godine 2016. informaciju o tom njegovom boravku kao neku senzaciju potpuno je neprimjereno i promašeno. Njegov boravak državu Hrvatsku nije koštap ni jednog, jedinoga evra. Upravo zbog potpuno privatnog karaktera boravka javnost o toj poseti nije bila obaveštena, za razliku od događaja u kojima bivši predsednik putuje na poziv u strane zemlje, sastaje se s njihovim funkcionerima ili istupa na međunarodnim skupovima, a o čemu se svi relevantni podaci mogu naći na veb stranici Kabineta bivšeg predsednika”, glasi odgovor koji je potpisala Mirjana Pavoković, šef Kabineta predsednika RH nakon prestanka obavljanja te dužnosti.

Mesić je inače već nekoliko dana bolestan i uzima antibiotike, tako da smo s bivšim šefom države komunicirali preko njegovih saradnika.

Međutim, jako je zanimljivo kako niko od ljudi koji s njim svakodnevno komuniciraju nije znao da je bio u Pjongjangu. Svi su delovali iznenađeno kada smo ih pitali kada je Mesić boravio u najizoliranijoj državi na svetu. Prvo se začudila sekretarica u njegovom kabinetu, a zatim je i Mesićev savetnik Jovan Vejnović odgovorio kako nikada nije čuo da je bivši predsednik boravio u Severnoj Koreji. Identičan odgovor na kraju smo dobili od Tomislava Jakića koji je godinama bio savetnik za spoljnu politiku Stipe Mesića.

"Predsednik mi nikada nije spomenuo da ide ili da je bio u Severnoj Koreji", rekao je Jakić.

Mesićev službeni kabinet redovno i prilično kvalitetno ažurira veb stranicu sa obaveštenjima o aktivnostima bivšeg predsednika, gde odlazi i šta je govorio na putovanjima. Mesić često putuje, recimo 2015. dva puta je posetio Indiju, a obišao je Rusiju, BiH, Francusku i još desetak država.

Godinu dana ranije putovao je u Sloveniju, Albaniju, Italiju, Uzbekistan, Kazahstan, Azerbajdžan, Indiju, Kinu, Kuvajt, Ukrajinu, Turkmenistan i Andoru.

A 2014. u Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, učestvovao je na Konferenciji o svetskom miru na temu “Dijalog o međusobnom razumevanju za svetski mir”, čiji osnivač Li Man-hi za sebe tvrdi da je besmrtan, gde je kritikovao SAD i Evropsku uniju zbog odnosa prema Vladimiru Putinu.

Možda je tom prilikom bio i u tajnoj poseti Severnoj Koreji, ali treba pričekati hoće li Stipe Mesić objasniti ovu čudnu situaciju.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track