NEKADA JE VODIO MILIONER, A SADA GLUMI SARADNIKA GENERALA GOTOVINE: Evo koga glumi Tarik Filipović
Foto: Youtube/Printtscreen

Sporni film

NEKADA JE VODIO MILIONER, A SADA GLUMI SARADNIKA GENERALA GOTOVINE: Evo koga glumi Tarik Filipović

Hrvatska -

Poznati voditelj hrvatskog izdanja kviza "Milioner" Tarik Filipović deo je glumačke ekipe koja snima film o ratnom zločincu Anti Gotovini.

On će glumiti Davora Domazeta Lošu, saradnika generala-zločinca i "vojnog stratega, obaveštajca, analitičara i penzionisanog admirala", kako ga opisuje "Jutarnji list".

Reč je o kapetanu fregate Jugoslavenske armije, načelnika Odseka obaveštajne analitike, Ureda za strateška istraživanja i Obaveštajne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske. Domazet je najpoznatiji kao mozak nekoliko najvećih zločinačkih operacija poput "Oluje", "Bljeska", "operacija Južni potez"...

Snimanje filma i serije "General" podigli su veliku prašinu. Hrvati planiraju da od Gotovine u filmu naprave heroja i "branioca otadžbine", uprkos dugačkoj listi zločina koje je činio tokom svog života, naročito na ratištu devedesetih.

Gotovinu će glumiti Goran Višnjić, koji je ratnog zločinca posećivao i dok je bio zatvoren u Hagu, i to kako bi mu pružio podršku.

Gotovina je prvobitnom presudom Haškog suda dobio 24 godine zatvora zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu tokom proterivanja Srba i spaljivanja njihovih kuća i imanja. Odluka je bila jednoglasna.

Onda je odlukom dva prema jedan u žalbenom postupku oslobođen, a odluka veća kojim je predsedavao Teodor Meron smatra se najkontroverznijom od formiranja tog suda.

Pre početka operacije "Oluja" na Brionima je održan sastanak političkog i vojnog vrha Hrvatske, a u audio-zapisu, kao i u stenogramu, jasno se vidi i čuje direktiva tadašnjeg predsednika Hrvatske i komandanta oružanih snaga Franje Tuđmana:

“Srbima zadati takav udarac da oni, praktično, nestanu”, rekao je tada Tuđman.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track