NEMAČKI MEDIJI: Balkan tone u blato korupcije
Foto: Shutterstock

Sve gora situacija

NEMAČKI MEDIJI: Balkan tone u blato korupcije

Hrvatska -

Vlade zemalja Balkana već godinama tvrde da suzbijaju korupciju, ali u realnosti taj region, uključujući balkanske članice Evropske unije, tone u korupciju, piše nemački dnevnik "Frankfurter algemajne cajtung" (FAZ).

Tekst pod naslovom "Balkan tone u blato korupcije", koji je preneo Dojče vele, počinje slikom jednog obalskog pojasa u Crnoj Gori. List navodi da su kuće i zgrade razbacane po obroncima i oko plaža, bez ikakvog stila, a prilazni putevi i električni vodovi izgledaju kao improvizacija.

U izjavi za FAZ, lokalni građevinski preduzimač se pohvalio da je većinu kuća sam gradio, kao i da ni za jednu nema građevinsku dozvolu, već je "sve završio ispod ruke".

Dojče vele navodi da je slučaj podmićivanja sveprisutan pa je tako i i ovaj preduzimač ponudio novinaru FAZ-a stan za letovanje ukoliko njegov list objavi "kako je mesto prelepo", a on zbog toga dobije još dvedesetak porudžbina.

Osim dokumenata i dozvola, sistem podmićivanjua vlada i u saobraćaju, zdravstvu i zapošljavanju.

"Mnogi oligarsi na Balkanu su preuzeli opšta dobra i upravljaju vladama", žale se nevladine organizacije, kao što je centar za istraživanje demokratije (CSD) u Sofiji.

U tekstu FAZ-a navodi se i primer Bugarske, u kojoj se situacija nije poboljšala ni devet i po godina po prijemu u Evropsku uniju.

Nemačka štampa je prenela konstataciju anitikorupcijske platforme Seldi, koja okuplja 17 nevladinih organizacija iz Jugoistočne Evrope, da je mito rasprostranjena pojava i u drugim balkanskim zemljama.

U pet od devet zemalja, korupocija se još i povećala. Dojče vele navodi da se stanje pogoršalo u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Makedoniji i u Hrvatskoj, koja je takođe država EU. Sa druge strane, pad stepena korupcije zabeležen je u Crnoj Gori, Srbiji, Turskoj i Bugarskoj.

"Najgora je situacija u Albaniji, koja takođe stremi ka Evropskoj uniji. Tamo je polovina ispitanih navela da je najmanje jednom tokom poslednjih godina bila u situaciji kada je trebalo da plati mito", prenosi Dojče vele.

U Makedoniji i Bosni je tako postupilo 28 odsto odraslih, na Kosovu 22 odsto, u Srbiji i Crnoj Gori oko 20 odsto.

Najniža stopa korupcije postoji u Hrvatskoj i Turskoj - devet odsto, ali i tamo ona još uvek bitno odstupa od zapadnih standarda“, piše Frankfurter algemajne cajtung, a prenosi Dojče vele.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track