NESTAJU GUŽVE NA GRANICI SLOVENIJE I HRVATSKE: Pao dogovor, čekaće se oko 15 minuta
Foto: Čitalac Kurira, I Profimedia

Rešenje na vidiku

NESTAJU GUŽVE NA GRANICI SLOVENIJE I HRVATSKE: Pao dogovor, čekaće se oko 15 minuta

Hrvatska -

Premijeri Hrvatske i Slovenije Andrej Plenković i Miro Cerar postigli su danas, na trilateralnom sastanku sa predsednikom Evropske komisije Žan Klod Junkerom dogovor da se na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske pređe sa sistemskih na ciljane kontrole putnika čim vreme čekanja dostigne 15 minuta.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je dogovoreno da se sa sistemskih pređe na ciljane kontrole na osnovu vodiča koje je Komisija spremila, čim čekanje na granicama bude veće od 15 minuta.

"To znači da sada vrlo jasno imamo potvrđeno od strane Komisije pravno utemeljeni način koji dopušta graničnoj policiji da u skladu s procenom rizika lakše pređe sa sistemskih na ciljane kontrole", rekao je Plenković i dodao da primena tog dogovora može praktično već sutra da počne, prenela je Hina.

Slovenački premijer Miro Cerar kazao je nakon sastanka da je Evropska komisija pripremila detaljni vodič za implementaciju propisane kontrole slovenačko-hrvatske granice, prenela je slovenačka STA agencija.

Prema njegovim rečima, predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker istakao je na sastanku da je Slovenija imnplementirala pravila nove sistematske provere granica profesionalno i da u tom pogledu ne može biti kritikovana.

Plenković, Cerar i Junker sastali su se neposredno pre početka samita EU o Bregzitu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track