ŠOKANTNO OTKRIĆE: 10 miliona Turaka ima hrvatske korene!

Zapanjujuća brojka

ŠOKANTNO OTKRIĆE: 10 miliona Turaka ima hrvatske korene!

Hrvatska -
ZAGREB - Teza jednog bosanskog Turčina koji je kao desetogodišnjak odselio iz Sarajeva u Istanbul na pragu je istorijskog otkrića

Naime, doktor Abaz tvrdi da od 78 miliona Turaka u Turskoj, njih čak 10 miliona imaju hrvatske korene.Svoju tvrdnju potkrepljuje rezultatima doktorske disertacije u kojoj je proučavao hrvatsku decu koju su Turci odvodili u sepetima (pletenim korpama od pruća) u Tursku ili zarobljavali u bitkama.

Njegovo istraživanje temelji se na četiri veka osmanlijske vladavine u BiH i nekim delovima Hrvatske. Abaz je u svojoj doktorskoj dizertaciji, godinama kopajući po arhivi u Istanbulu, brojao, zbrajao i došao do zapanjujuće brojke. Samo jedne godine (1493., kad se dogodila i Krbavska bitka), prema njegovim tvrdnjama, dovedeno je u Tursku 10 hiljada hrvatske dece iz Bosne i Hrvatske.

Njegovoj tezi u prilog ide i izjava bivšeg predsednika Turske Sulejmana Demirela koji je pojavivši se na sahrani Franje Tuđmana ,onako uzgred, rekao da i on vuče daleko hrvatsko poreklo iz Bosne. Potvrde li se tvrdnje doktora Abaza najvećom i najbrojnijom hrvatskom dijasporom može se smatrati upravo ona turska.

Uprkos ovom intrigantnom otkriću prof. dr. Damir Marjanović, prof. dr. Dragan Primorac i Serkan Dogan 2014. godine uradili su istraživanje, čiji rezultati ukazuju na to da je populacija u BiH genski bliža hrvatskoj i makedonskoj, a turska libanonskoj i iračkoj. No preliminarni rezultati potvrdili su izuzetnu heterogenost i gensku zanimljivost turske populacije što takođe ide u prilog tezi doktora Abaza.

- Današnje stanovništvo Hrvatske i BiH, odnosno gensko nasleđe tih populacija, jasno pokazuje tragove uticaja migracija koje su se odvijale tokom poslednjeg ledenoga doba kada je tadašnji čovek odlučio ovde da „letuje“- ističu naučnici koji trenutno rade na knjizi o genetskom poreklu naroda s ovih prostora koje istražuju već više od 15 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track