NEZAPAMĆEN NAPAD U PODRAVINI: Provalili u kuću i oterali romsku porodicu sa šestoro dece
Foto: Profimedia

Upali usred noći

NEZAPAMĆEN NAPAD U PODRAVINI: Provalili u kuću i oterali romsku porodicu sa šestoro dece

Hrvatska -
U gluvo doba noći dvojica muškaraca razvalila su ulazna vrata i upala u kuću u kojoj je spavala osmočlana romska porodica u Starom Gracu u Hrvatskoj.

Noćni napad na romsku porodicu iz Starog Graca, podravskog naselja kod Pitomače, dogodio se prošle nedelje. Dvojac je nasilno ušao u kuću porodice Tudić koju su Romi iznajmili pre pet meseci. Treći napadač je čuvao stražu ispred kuće. Policija još traga za napadačima, a romska porodica se zbog pretrpljenog straha privremeno skrasila u Suhopolju kod Virovitice.

Kada su upali u kuću nešto iza ponoći razbojnici su počeli da razbacuju stvari i nameštaj. Kad su ušli u sobu, probudili su decu i počeli da sve da vređaju "psujući im romsku mater", prenose hrvatski mediji.

Jedan je imao drvenu letvu kojom je porazbijao prozore i celo vreme vikao da moraju hitno da se isele iz njihovog sela. Sve je trajalo oko pet minuta, posle čega su napadači pobegli u nepoznatom pravcu. Dubravko Tudić, vlasnik kuće, tek je dva dana kasnije doznao šta se točno dogodilo na njegovom imanju.

"Bio sam šokiran kad sam došao u Stari Gradac i video što su mi napravili od kuće. Razvalili su vrata, porazbijali prozore i napravili pravi nered po svim prostorijama", rekao je.

On i njegova supruga, kaže, stalno su bili u nemilosti meštana Starog Graca kada su prije pet meseci iznajmili kuću romskoj porodici.

"Centar za socijalni rad nije imao primedbi na njihov način i uslove života pa sumnjam da su bilo koga provocirali. Očigledno je nekome zasmetalo što su u Stari Gradac došli Romi. Meni su redovno plaćali stanarinu i uvek su bili ljubazni pa sumnjam da su bili bezobzirni prema susedima i meštanima", kaže Dubravko Tudić.

"Nadam se da će policija pronaći razbojnike", zaključio je Tudić.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track