NOVA RUTA: Migranti će iz Srbije krenuti preko Hrvatske na Zapad!
Foto: Beta AP

Znaju kako da zaobiđu mađarsku ogradu

NOVA RUTA: Migranti će iz Srbije krenuti preko Hrvatske na Zapad!

Hrvatska -
Smerovi kretanja izbeglica su nepredvidivi jer zavise od raznih faktora, među kojima i od strategije krijumčara koji profitiraju od tragedija

ZAGREB - Hrvatska bi zbog izgradnje ograde na mađarsko-srpskoj granici i haosa na makedonskoj granici mogla da postane nova glavna ruta migranata jer je spoljna granica Evropske unije, navode mediji u toj državi.Iako Hrvatska, prema zvaničnim podacima, beleži čak i pad broja tražilaca azila u odnosu na godinu pre, talas izbeglica s područja Bliskog istoka koji stiže u Srbiju i žičana ograda koju Mađarska gradi na svojoj granici prema Srbiji svojevrsno su upozorenje da bi se ubrzo mogao naglo povećati broj izbeglica i u Hrvatskoj.

- Ne slažemo se s idejom Mađarske o izgradnji zida. Upozorili smo da se za problem migracija mora pronaći zajedničko evropsko rešenje jer nacionalno rešenje nije moguće. Ako se ne deluje zajednički, onda mnoge izbeglice mogu pronaći alternativne pravce kojima će ponovo doći u Mađarsku iz Srbije, bilo preko Rumunije ili preko Hrvatske - naveo je jedan evropski diplomata za zagrebački Jutarnji list.Smerovi kretanja izbeglica su nepredvidivi jer zavise od raznih faktora, među kojima i od strategije krijumčara koji profitiraju od tragedija. U EU i hrvatskom Crvenom krstu svesni su da postoji mogućnost da Hrvatska postane nova tranzitna stanica za izbeglice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track