Prikaži najnovije vesti
sporna fotografija ministra Hasanbegovića
Pukla bruka

SKANDAL U HRVATSKOJ: Ministar kulture slikao se sa ustaškom kapom!

Hrvatska 17

ZAGREB - Na naslovnoj strani jednog nedeljnika nalazi se fotografija hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića na kojoj, kako tvrde, pozira s ustaškom kapom.

Nedeljnik Novosti tvrdi da je reč o fotografijama koje su 1996. objavljene u časopisu Nezavisna Država Hrvatska koji se tada prodavao na kioscima. Isti izvor tvrdi da je današnji ministar kulture bio saradnik tog časopisa.

– Fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića s ustaškom kapom apsolutno je autentična. Njena autentičnost je nedvosmislena. Fotografija je nastala na splitskoj rivi 1996. i objavljena je u časopisu Nezavisna država Hrvatska koji postoji i u Nacionalnoj sveučilišnoj biblioteci, i ta  fotografija se može pogledati i tamo. Taj časopis je glasilo Hrvatskog oslobodilačkog pokreta i ime Zlatka Hasanbegovića nalazi se u impresumu tog časopisa jer je on s njim sarađivao i pisao tekstove - izjavio je Ivica Đikić glavni urednik nedeljnika Novosti koji izdaje Srpsko narodno veće.

Taman krenem pisati o sportu i ekonomiji, kada pročitam ovo...Ministre, mislim da javnost očekuje i zaslužuje objaš...

Posted by Peđa Grbin on Среда 10. фебруар 2016.

Novosti najavljuju objavljivanje šire priče o desnoradikalnim ispadima tada mladog Zlatka Hasanbegovića. Novinari tog nedeljnika tvrde da je u to vreme Hasanbegović pisao za magazin “Nezavisna država Hrvatska”, i veličao ustaške uspehe u Drugom svetskom ratu. Novosti navode i kako je pozivao na “ujedinjenje svih hrvatskih krajeva od Drine do Jadrana” a ustaše prikazivao kao mučenike.

Ministar kulture Zlatko Hasanebgović je izjavio ovim povodom da je "ovo još jedna u nizu podvala i da je fotografija naknadno dorađena.

Skandal za skandalom... Ministar kulture Zlatko hasanbegović Skandal za skandalom... Ministar kulture Zlatko hasanbegović

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima žele ljudski i moralno da me diskredituju i politički likvidiraju. Fotografija objavljena u Novostima, glasilu Srpskog narodnog veća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske" stoji u saopštenju Hasanbegovića.

On tvrdi da je "su te bele tačke na kapama naknadno nacrtane. To je vojna kapa. Dva mladića što sjede su HOS-ovci i imaju vojne uniforme, što se vidi po obeležjima na njihovim ramenima - rekao je ministar kulture. Kape koje spominje Hasanbegović su nosili pripadnici 9. bojne HOS-a Vitez Rafael Boban, na čijem amblemu je pisalo “Za dom spremni”.

Ukoliko fotografija ministra Hasanbegovića sa ustaškom kapom koje su objavile jedne novine nije fotomontaža i ukoliko je...

Posted by Gordan Maras on Среда 10. фебруар 2016.

"Taman krenem pisati o sportu i ekonomiji, kada pročitam ovo...Ministre, mislim da javnost očekuje i zaslužuje objašnjenje je li ova fotografija autentična i jeste li Vi doista pisali te tekstove. Odgovor može biti samo DA ili NE, a posledice jasne - napisao je Peđa Grbin (SDP) na Fejsbuku.

(24sata.hr)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir