ODBRANA KAPETANA DRAGANA SIGURNA U POBEDU: 15 godina niko ga nije spominjao, a sad odjednom zločinac
Foto: Anadolija

Suđenje

ODBRANA KAPETANA DRAGANA SIGURNA U POBEDU: 15 godina niko ga nije spominjao, a sad odjednom zločinac

Hrvatska -

Advokati Dragana Vasiljkovića, kapetana Dragana, na suđenju pred Županijskim sudom u Splitu, Tomislav Ivaković i Slađana Čanković, izjavili su da će optužba imati težak zadatak dokazivanja krivice.

Oni odriču zapovednu odgovornost kapetana Dragana u ratu u Hrvatskoj.

Advokat kapetana Dragana Tomislav Ivaković izjavio je neposredno nakon prvog ročišta na splitskom Županijskom sudu da odbrana ne misli da dokazuje nevinost njegovog branjenika Dragana Vasiljkovića, jer smatra da to nije potrebno prema Ustavu i Zakonu o kaznenom postupku Republike Hrvatske.

„Optužba će imati vrlo težak posao da dokaže svoje tvrdnje iz optužnice“, izjavio je Ivaković.Advokat je ponovio stav svoga branjenika Vasiljkovića izrečenog na sudu da je deset godina istrage previše, a nakon toga „optužnica odjednom izroni“.

„Petnaest godina nakon rata niko ne spominje kapetana Dragana kao osobu koja je počinila ratne zločine, onda odjednom, kad se nešto pokrene iz drugih pobuda, javljaju se svedoci“, kaže Ivaković.

Ivaković je uveren da neće moći da se dokažu tvrdnje iz optužnice, posebno da je kapetan Dragan bio osoba sa zapovednom odgovornošću. Advokat tvrdi da je Vasiljković naprosto bio avanturista i instruktor za obuku vojnika specijalaca, što, kaže, nije zločin.

Smatra kako će ove svoje tvrdnje dokazati kroz iskaze svedoka iz optužbe koju je nemoguće potvrditi, kaže. Ivaković smatra da ne postoji nikakav verodostojan podatak o zapovednoj odgovornosti kapetana Dragana u vojnim akcijama, nego samo svedoci vojni laici.

Tek kad se dokaže njegova odgovornost mogu se razmatrati zločini počinjeni pod njegovim navodnim zapovedništvom, poručuje.

Advokatica kapetana Dragana Slađana Čanković je poručila da očekuje da se u postupku protiv kapetana Dragana neće suditi nikakvim ideologijama ili apstraktnim istinama, nego da će se utvrditi istina o ratnom putu Dragana Vaslijkovića u Hrvatskoj.

Vasiljković je u dobrom zdravstvenom stanju, kazala je i dodala da očekuje oko 50 svedoka koji većinom žive u Srbiji i koje će saslušati video linkom. Među njima su i vojnici i stanovništvo, kaže Čanković.

„On nije bio na čelu vojske i to proizlazi iz svih činjenca, radi se o pogrešnoj percepciji Dragana Vasiljkovića“, tvrdi advokatica i dodaje da on nije bio nikakav komandant srpske paravojske, kako se tvrdi u dokumentima.

Optuženi Dragan Vasiljkvić smatra da su povređena njegova ljudska prava jer se nalazi u pritvoru već deset godina. Ali na zatvorski tretman u Hrvatskoj optuženi nema prigovora.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track