ODGOVOR NA USTAŠKU TABLU: Antifašisti iz Dalmacije BOJKOTUJU KOMEMORACIJU U JASENOVCU!
Foto: Reuters

Dvostruki aršini u Hrvatskoj

ODGOVOR NA USTAŠKU TABLU: Antifašisti iz Dalmacije BOJKOTUJU KOMEMORACIJU U JASENOVCU!

Hrvatska -

SPLIT - Koordinacija udruženja antifašista i antifašističkih boraca iz četiri jadranske županije saopštila je da neće učestvovati na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu 23. aprila, zbog spomen table Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) s ustaškim pozdravom.

"Koordinacija se pridružuje svima koji ne žele da učestvuju na komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, dok se tamo nalazi spomen ploča HOS-a s ustaškim pozdravom", naveli su u saopštenju antifašisti iz Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, prenela je agencija Hina.

To što vlasti ne uklanjaju spornu ploču poginulim pripadnicima HOS-a s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" dalmatinski antifašisti ocenili su "bezobzirnim", a posebno "pravdanje lažnom tvrdnjom da je to stari hrvatski pozdrav, verujući valjda u Gebelsovu krilaticu da 'sto puta izgovorena laž postaje istina'".

Antifašisti iz Dalmacije licemernim smatraju ignorisanje činjenice da je u Jasenovcu, na zgradi u kojoj je tokom Drugog svetskog rata bila komanda jasenovačkog logora, pod tim istim pozdravom pogubljeno više od 70.000 Srba, Jevreja, Roma, ali i oko 8.000 hrvatskih rodoljuba i antifašista.

Koordinacija je kao licemerne ocenila i zahteve da se u Hrvatskom saboru donese odluka o zabrani upotrebe zvezde petokrake - "svetskog simbola pobede i slobode" navodeći da je reč o pokušaju da se "osudi ;narodno-oslobodilačka borba kao najsvetliji deo hrvatske istorije a uvodjenjem pozdrava 'Za dom spremni' rehabilituje ;najmračniji deo te istorije".

Bojkot zvanične komemoracije u Jasenovcu sve dok tamo stoji tabla s ustaškim pozdravom najavili su nedavno i iz Srpskog narodnog veća i Koordinacije jevrejskih opština.

Prošle godine u Jasenovcu su pored zvanične odvojene komemoracije održali i Jevreji i Savez antifašističkih boraca Hrvatske, upozoravajući na relativizaciju ustaštva u hrvatskom društvu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VEST 04.04.2017: Ko je ubio 11 ljudi u moskovskom metrou?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track