Prikaži najnovije vesti
Virus zika, oboleli, lekar, Foto AP
Sumnja na opaku bolest

OPASNO: Hrvati možda doneli virus zika na Balkan

Hrvatska 7

Virus zika je opaki mikroorganizam koji je počeo da se širi iz Brazila i veoma brzo se preneo po većini latinoameričkih zemalja

ZAGREB - Dvoje Zadrana odbijeno je kad su hteli da dobrovoljno daju krv nakon što je utvrđeno da su boravili u zemljama u kojima je zabeležena zaraza virusom zika, što je u skladu s pooštrenim merama opreza koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravlje.

- Uobičajena anamneza koja se uzima od davaoca krvi sad je proširena još jednim pitanjem u vezi s eventualnim boravkom u nekoj od zemalja u kojima je zabeležena bilo autohtona transmisija virusa zika bilo uvezeni slučajevi tog mikroorganizma - objasnila je dr Marijana Nadinić.

Prema uputstvu HZJZ, svi dobrovoljni davaoci ćelija i tkiva ljudskog porekla, u šta se ubraja i krv, ne smeju biti donori narednih 28 dana u slučaju da su proveli više od 24 sata na rizičnom području.

Virus zika je opaki mikroorganizam koji je počeo da se širi iz Brazila i veoma brzo se preneo po većini latinoameričkih zemalja. Virus zika prenose tigrasti komarci, ali se može dobiti i seksualnim putem.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir