PET NEPOZNATIH DEVOJAKA POKIDALE HDZ NA IZBORIMA: Dobile duplo više glasova od vladajuće stranke
Foto: Printscreen Facebook

Izbori na Silbi

PET NEPOZNATIH DEVOJAKA POKIDALE HDZ NA IZBORIMA: Dobile duplo više glasova od vladajuće stranke

Hrvatska -

Pet prijateljica, koje godinama letuju na ostrvu Silba, sastavile su svoju Nezavisnu listu sa kojom su ove nedelje pobedile na vanrednim izborima u ovom mestu i to sa 133 osvojena glasa u odnosu na drugoplasirani HDZ koji je uzeo samo 53 glasa.

Nova predsednica Mesnog odbora postala je Sara Lovrović, 34-godišnja Zagrepčanka koja se tek ove godine preselila u Zadar, a na Silbi radi kao šefica kuhinje u konobi Alavija. Uz nju su u Veće Mesnog odbora ušle Alma Kruško (28), Paula Bolfan (22) i Matilda Sindičić (33), a samo Iva Matulina nije. To poslednje mesto uzeo je Gerald Baranović u ime HDZ-a.

Međutim, tu iznenađenja ne prestaju, jer vlasnik Alavije, Saša Predovan, inače i voditelj lokalne turističke zajednice, bio je kao nestranački kandidat peti na HDZ-ovoj listi. U Veće nije ušao, a kod njega u Alaviji uz novu šeficu MO-a kao konobarica radi i Iva Matulina, a u turističkoj zajednici Paula Bolfan.

Novinari Jutarnjeg lista pitali su Saru da li im je zajednički šef Predovan čestitao.

- Naravno, nakon Baranovića, on mi je među prvima prišao, izgrlio me i čestitao, jer u trenutku objave rezultata ja sam bila na poslu u njegovoj kuhinji. Silba je maleno ostrvo, sa 391 prijavljenim glasačem (pravo glasa imaju samo stalni stanovnici), i svi se ovde dobro poznajemo. Niko ne gleda ko je čiji, svi zajedno pokušavamo učiniti najbolje za Silbu - kaže Sara Lovrović i dodaje da su devojke još u šoku. Juče su, kaže, vrištale i skakale od sreće, ali danas su već prionule na posao.

Ostrvo je veličine samo 15 kilometara kvadratnih i na njemu je zabranjena vožnja kolima i motorima, a u sezoni čak i biciklima. Nemaju svoj račun niti ovlašćenja nego su mesni odbor (kao dislocirana gradska četvrt Zadra) koji je pune dve godine bio raspušten. Pre toga, od sredine osamdesetih (uz kraće prekide), vodio ga je nezavisni Nenad Burić, dugogodišnji pomorski kapetan koji je nakon loše saradnje s centralom u Zadru i HDZ-ovom većinom u MO-u podneo ostavku 2014. godine.

I donedavno niko za to nije mario, a kad su raspisani vanredni izbori za početak jula, morali su da ih otkažu jer niko nije želeo da se kandiduje.Silba je odmah proglašena ostrvom bez političara.

A onda su za ponovljene izbore održane ove nedelje poslednjeg dana prijavljene dve liste, nezavisna sastavljena isključivo od mladih devojaka i HDZ-ova koja je uz Silbu u nedelju poražena i na susednom Bokanjcu.- Misli globalno, deluj lokalno - Silba u srcu, to je bio naš slogan. Nismo htele politiku u kampanji, nismo pravile buku i vukle ljude za rukav. Organizovale smo akcije čišćenja plaža i slušale stanovnike Silbe da saznamo šta ih muči. Tako da smo kampanju zapravo vodile tiho, a podržalo nas je puno mladih ljudi - objašnjava Sara.Silba, koja u dva meseca sezone ima i po 6.000 turista, ima samo dve brodske linije dnevno, od kojih ona trajektom do Zadra plovi puna četiri sata. Na ostrvu je puno nekretnina koje su zapuštene i propale, neke i u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, i treba ih oživeti. Treba rešiti problem smeća, vodovod i regulisati vožnju biciklima.

- Prvo što nas čeka je da detaljno proučimo zakone i saznamo gde je prošlo Veće stalo s radom. Nakon toga krećemo u bitku s divom, s Gradom Zadrom. A za svaku važniju odluku ćemo komunicirati sa što više stanovnika Silbe, sazivaćemo mesne sastanke i dogovarati se oko svega - kaže S. Lovrović.Djevojke definitivno žele ubrzati komunikaciju, upotrebljavati digitalne tehnologije, mejlove i četove, internetom proširiti glas o Silbi, a prioriteti su im bolja povezanost ostrva i rešavanje komunalija. Žele dužu sezonu jer od turista živi čitavo ostrvo.

- Iz Zadra još niko nije došao da nam čestita, ali čule smo da će ovih dana doći pa ćemo sesti s njima i upoznati se. Stariji nas, poučeni vlastitim iskustvom, upozoravaju da je neke stvari teško menjati, možda i misle da smo nadobudne, ali mi smo tvrdoglave i odlučne da stvari pokrenemo s mrtve tačke. Iako nas je pet u Veću, mi stanovnike Silbe smatramo našim šestim članom - kaže Sara.A kad su o kandidaturi razmišljale, niko nije očekivao da će se zaista i prijaviti. Tri devojke su živele u Zagrebu, a dve u Zadru, ali sve su leta odmalena provodile na Silbi, i sada na ostrvu provode i po šest meseci.

- Iskusile smo gradsku vrevu, ovde se živi drugačije, bolje, i to nas je privuklo. Funkcija predsednice je volonterska, a honorar se dobija samo za sednice Mesnog odbora. Sve moramo raditi druge poslove da bismo imale od čega da živimo - zaključuje S. Lovrović koja ostaje da kuva u Alaviji.

Ko su devojke koje su pokorile Silbu:Alma Kruško (28), nova većnica, studentkinja dizajnaSara Lovrović (34), nova predsednica Mesnog odbora, šefica kuhinje u konobi AlavijaPaula Bolfan (22), nova većnica, radnica u Turističkoj zajednici SilbeMatilda Sindičić (33), nova većnica, nutricionistaIva Matulina (29), sezonska konobarica u Alaviji, jedina nije ušla u Veće

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track