PIJANI PACIJENT NAPRAVIO HAOS: Uleteo u hitnu i napao tehničare, krv šiikljala na sve strane
Foto: Marina Lopičić

Svakodnevni napadi na medicinsko osoblje

PIJANI PACIJENT NAPRAVIO HAOS: Uleteo u hitnu i napao tehničare, krv šiikljala na sve strane

Hrvatska -

Prošlog petka pacijent u alkoholisanom stanju fizički je napao medicinske tehničare na Objedinjenom hitnom prijemu KBC-a Osijek, a jedan od tehničara kasnije je pregledan na Traumatologiji.

"Pacijent, koji i nije bio tako pijan u odnosu na to kakve sve pacijente primamo, prvo je iščupao braunile i krv je šikljala na sve strane. Potom je ušao u sobu medicinskih tehničara i počeo da im mokri po stolu, po hrani. Kada su tehničari pokušali da ga smire, jednog je udario šakom u grudi, a drugog nogom u glavu. Nas trojica smo im priskočila u pomoć i jedva uspeli da savladamo pacijenta koji je bio vrlo snažan. Pozvana je i policija koja je napravila zapisnik. Sreća pa nas je bilo više muških, jer da su bile lekarke same, ne znam kako bi se obranile. Bila je to vrlo mučna scena i tako nešto još nisam doživeo", ispričao je dr Dragan Maloševac, specijalizant hitne medicine na Hitnom prijemu osječkog Kliničkog bolničkog centra.

Kako lekar dalje dodaje, nasilje nad medicinskim osobljem prevršilo je svaku meru, a najveći je problem što se lekari ne tretiraju kao ostale službene osobe, na primer policija.

"Svakodnevno, naročito u Hitnoj pomoći, nailazimo na brojne napade. Policija nam često dovodi alkoholisane i drogirane osobe koje su vrlo agresivne. Stalno smo izloženi napadima i niko nas ne tretira kao službene osobe, iako smo i mi u uniformi i pošteno radimo svoj posao spašavajući živote. Hrvatka lekarska komora pokrenula je inicijativu da se i medicinsko osoblje stavi u kategoriju službenih osoba. Tu se ne radi samo o medicinskom osoblju sa hitnih prijema, nego i o svim drugim lekarima. Nije retkost ni da revoltirani roditelji budu nasilni i nokautiraju lekare na pedijatriji. Što je društvo više u krizi, ljudi su agresivniji", kaže dr Maloševac.

(Glas Slavonije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track