PISMO OGORČENOG NEMCA: Nikad više u Hrvatsku, ne želimo da nas varaju!
Foto: Profimedia

Revoltiran

PISMO OGORČENOG NEMCA: Nikad više u Hrvatsku, ne želimo da nas varaju!

Hrvatska -

Priču o tome kako ugostitelj Damir Hubar iz Rovinja ima jedan cenovnik za domaće, a jedan za strane goste i da dva kapućina naplaćuje paprenih 10 evra, preneli su i nemački mediji, a ta informacija je izazvala revolt dela javnosti

Među njima je i Bernd Vegner iz Berlina koji je odlučio da se pismom obrati Novom listu i kaže da je posle pročitanog članka o dvostrukim cenovnicima odlučio da će ove godine letovati u Grčkoj umesto u Hrvatskoj.

"Moja porodica je ovog vikenda želela da odluči gde ćemo ići na letovanje. Imali smo dve mogućnosti, Hrvatska ili Grčka, ali zbog ovog članka odlučili smo se za Grčku jer ne želimo da nas neko vara. Za sve države unutar Evropske unije važi zakon po kome je zabranjeno imati različite cene za lokalce i strance", piše Nemac zahvalan što su mediji objavili informaciju o dvostrukim merilima.

Vegner pritom upozorava da je ono što hrvatski ugostitelji rade kazneno delo.

"Ono što se radi u Hrvatskoj je prevara, dakle kazneno delo. Ne želimo da putujemo u zemlje gde imamo osećaj da nas neko vara. Nismo sigurni da li ta praksa važi samo za restorane. Moguće da se to događa i na drugim mestima. To ne znam, ali opreza radi ne putujemo u takve zemlje. U Grčkoj je to realno, to znam iz ličnog iskustva jer smo već više puta tamo letovali, iako u Hrvatskoj dosad nikad nismo bili. Zbog toga smo i razmišljali da odemo tamo", piše on.

I sam je svestan da se ovakve situacije dešavaju i u drugim zemljama Evropskoj unije.

"U Evropskoj uniji ovako nešto možete doživeti npr. na Majorci u Španiji. Tamo za posetu nekoj znamenitosti imate dva cenovnika, za Špance i za turiste. To je zabranjeno i njihova vlada preduzima nešto povodom toga, ali premalo. Taj problem je postojao i 80-ih godina na Burmi, devedesetih u Kini i sada u Vijetnamu. U Južnoj Africi plaćaju se čak tri različite cene ulaznice za nacionalne parkove. Ali to je nešto sasvim drugo, iako me čini ljutim. Ali tu nije reč o zemljama članicama Evropske unije”, upozorava on i ističe da zna kako je dvostruki cenovnik zabranjen i u Hrvatskoj.

(Novi list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track