PLENKOVIĆ O NOVIM MINISTRIMA: Potpuno sam miran, o tome ćemo posle drugog kruga izbora
Foto: AP

Kriza vlasti

PLENKOVIĆ O NOVIM MINISTRIMA: Potpuno sam miran, o tome ćemo posle drugog kruga izbora

Hrvatska -

Premijer Hrvatske i predsednik HDZ Andrej Plenković najavio je danas da će razgovore o izboru novih ministara, umesto četiri Mostovih, započeti posle prvog kruga lokalnih izbora, koji se održavaju 21. maja, a Saboru će ih predložiti posle drugog kruga, 4. juna.

Na posalnicima će biti odluka da li su za političku stabilost ili nove vanredne parlamentarne izbore, rekao je hrvatski premijer.

O novim ministrima će, kaže, razgovarati sa strankama koje vidi kao buduće partnere u rekonstruisanoj parlamentarnoj većini.

"Ja sam potpuno miran. Meni je kao lideru stranke koja će dobiti lokalne izbore, koja je dobila parlamentarne izbore, koja ima najveći rejting i koja će ponovno biti relativni pobednik parlamentarnih izbora, to je sigurno, meni je iz mog mikrougla sasvim svejedno. Mogu biti oportunista i reći nešto slično što je rekao Davor (Štir) - 'ajmo mi brzo u drugom krugu lokalnih izbora na nove parlamentarne izbore i dobiti par mandata više. To može biti oportunistička logika, a moja je logika puno veća. Ja sam tu predsednik vlade odgovoran za funkcioniranje države...", kazao je Plenković.

Ministar spoljnih poslova Davor Štir izjavio je juče u Briselu da se on zalaže za održavanje novih parlamentarnih izbora, a Plenković, upitan da komentariše tu izjavu svog najbližeg saradnika, kaže da je HDZ demokratska stranka koja gaji dijalog i raspravu o različitim temama.

"A što se tiče toga da je (Štir) gradio saradnju - tačno, ali ne više od mene. Moj je odabir i sugestija svim na Predsedništvu stranke bio da se ide s Mostom. A o tome je li nekome ovoliko ili onoliko žao, to je u politici možda lični stav, ali ona je posao u kojem se očekuje da radite za javno dobro da budete odgovorni, da donosite odluke, a odgovornost za odlazak iz vlade je pje svega na Mostu i tu nema nikakvih dilema. To javnosti mora biti sasvim jasno", rekao je.

Plenković ne veruje u mogućnost formiranja "velike koalicije" najuticajnije opozicione SDP i njegove HDZ.Ne deluje mu, kazao je, da je SDP na to spreman.

"Oni su parlamentarna stranka, odgovorni su, imaju svoje ciljeve, svoje razloge. Što se mene tiče, mogu da razgovaram i s njima. Ima i drugih, naravno da se uvek gleda ko je programski i ideološki bliskiji. Prema tome razgovore ćemo voditi. Mogu ih voditi i s kolegom Bernardićem, ali mislim da su njihovi stavovi poprilično formirani i čvrsti. Ne deluju mi baš da su spremni na neku saradnju", rekao je Plenković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track