PLJUŠTAĆE SMENE U HRVATSKOJ: SOA indirektno prisluškivala Kolindu
Foto: 241215 Fonet I 100214 Beta

Kolateralna šteta

PLJUŠTAĆE SMENE U HRVATSKOJ: SOA indirektno prisluškivala Kolindu

Hrvatska -
Pitanje je dana kada će predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihormir Tim Orešković dogovoriti smenu direktora Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a razlog je što nije blagovremeno obavestio predsednicu da kontaktira s osobom koja je bila prisluškivana i praćena.

Pravila službe nalazu da kada se zna da prisluškivana osoba kontaktira sa osobom iz prve kategorije obezbeđenih, u ovom slučaju predsednicu, bili su dužni da je istog momenta na to upozore.

Na Pantovčaku, prenosi portal regionalne TV N1, tvrde da Lozančić tako nije sprečio da predsednica de facto još mesecima bude indirektno nadzirana. Navodno je to uradio tek nekoliko meseci kasnije, pošto je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno materijala, koji je predat Državnom tužilaštvu.

Večernji list, pozivajući se na svoje izvore, ne želi da otkriva ko je osoba sa kojom je predsednica kontaktirala, a koja je bila prisluškivana, ali sve ukazuje na Zdravka Mamića, koji je, podsećaju mediji, 29. aprila 2015. u svojoj kući na Tuškancu organizovao proslavu predsednicinog 47. rođendana.

Zdravko Mamić je bio prisluškivan, a i Kolinda kad je bila u njegovom društvu (Foto: Reuters)
Zdravko Mamić je bio prisluškivan, a i Kolinda kad je bila u njegovom društvu (Foto: Reuters)

Mamić je, kako se navodi, već tada bio ozvučen. Nekoliko meseci kasnije na Pantovčaku su shvatili da je i predsednica usput bila "kolateralna šteta" - prisluškivana dok je bila s Mamićem.

Izvori bliski predsednici tvrde da su transkripti "druženja" Mamića i predsednice posle završavali u rukama tadašnjeg prmijera Zorana Milanovića, a Lozančić je tek nekoliko meseci kasnije predsednicu lično obavestio da je Mamić pod posebnim "merama".

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track