POLITIKA ŠARAJ MALO: Hrvatski mediji optužuju Milanovića da kopira Orbana!
Foto: Fonet

Migrantska kriza drma Hrvatsku

POLITIKA ŠARAJ MALO: Hrvatski mediji optužuju Milanovića da kopira Orbana!

Hrvatska -
Zašto bi zatvaranje glavne saobraćajnice između Hrvatske i Srbije bilo drugačije od onoga što na svojim granicama radi Mađarska?, pita se portal "jutarnji.hr"

ZAGREB - Odluka državnog vrha da prekine teretni saobraćaj sa Srbijom, nije dobro dočekana u hrvatskoj javnosti pa je tako njihova privredna komora upozorila na ogromne gubitke koje trpi njihova "privreda koja je ionako na kolenima".

Poruke koje srpskoj vlasti šalje Premijer Zoran Milanović i ministri u njegovoj vladi nisu dobro dočekane ni u medijima, kojima je jasno da se problem ne može rešiti bez ozbiljnog razgovora sa Srbijom. Umesto toga se hrvatski političari služe vicevima kao načinom da se obrate javnosti o veoma ozbiljnim pitanjima.

Prenosimo vam tekst sa hrvatskoh portala "jutarnji.hr" koji analizira aktuelno ponašanje državnog vrha po pitanju migrantske krize i zatvaranje granica sa Srbijom:

"'Šaraj malo, brate, šaraj' - to je recept što ga je premijer Zoran Milanović preporučio svom kolegi u Srbiji, tražeći od njega da izbeglice s istoka prestane da distribuira samo u Hrvatsku. Služeći se rečnikom vica otvaranje granice na Bajakovu svom je sagovorniku, premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, uslovio šaranjem, odnosno preusmeravanjem izbegličkih kolona prema Mađarskoj i Rumuniji. Domaćoj javnosti je kasnije objasnio da su pretnje Beograda uvođenjem protivmera prazna puška.

"Ništa nam ne mogu", rekao je. "Hrvatsku štiti status članice Evropske unije. Srbija ne može da uvede nikakve kontra-mere protiv Hrvatske", smatra Milanović, jer bi tako radila protiv EU, što Vučić sebi ne može dozvoliti.

Aleksandar Vučić, Foto: Dado Đilas
Aleksandar Vučić, Foto: Dado Đilas

Zatvaranje granice na Bajakovu za sav teretni saobraćaj Vlada koristi kao sredstvo pritiska na Srbiju. Premijer je uveren da je Beograd u svojevrsnom dilu s Budimpeštom. Ali, blokada granice šteti ne samo Srbiji, nego i Hrvatskoj. Teško pogađa i hrvatsku privredu. Hrvatska privredna komora već je izračunala da obustavom saobraćaja na Bajakovu hrvatska može trpeti štetu od milion evra dnevno. Hrvatski je premijer u svom nadigravanju s Vučićem tu sitnicu zanemario. Kao što mu ni inače privreda nije u fokusu.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Osim toga, zašto bi zatvaranje glavne saobraćajnice između Hrvatske i Srbije bilo drugačije od onoga što na svojim granicama radi Mađarska? Ljudi svakako nisu krompiri, ali ni saobraćaj krompira nije nevažan. Ovde, doduše, nema bodljikave žice ni zidova, transfer robe je hermetički zaustavljen političkom odlukom. Ne izgleda tako grubo, ali jednako je neprihvatljivo.

Milanovićev posao je da problem izbeglica rešava razgovorom s čelnicima država kojih se taj problem tiče. Odlično je da o tome razgovara s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, što ovih dana intenzivno radi, ali isto tako mora da komunicira i s najbližim susedima. Bahata poruka da mu Srbija ništa ne može, nesimpatična je kopija Orbanovog rukopisa."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track