POSLE STEPINCA NOVI SKANDAL: Hoće da rehabilituju glavnog zagovornika USTAŠKE države!
Foto: Profimedia

Podržavao NDH i Pavelića

POSLE STEPINCA NOVI SKANDAL: Hoće da rehabilituju glavnog zagovornika USTAŠKE države!

Hrvatska -

Županijski sud u Zagrebu, koji je nadležan za presude iz vremena komunizma, odlučivaće o reviziji postupka protiv Filipa Lukasa, dugogodišnjeg predsednika Matice hrvatske, koji se smatra zagovornikom ustaške države, a koji je pre 72 godine u odsustvu osuđen na smrt streljanjem.

Rehabilitaciju je zatražilo zagrebačko udruženje "U ime obitelji" na inicijativu vinkovačkog ogranka Matice hrvatske.

Zagrebački "Jutarnji list" piše da se, kakva god bila presuda, nakon dugotrajnog zaborava opet otvara priča o jednoj od najistaknutijih osoba Hrvatske između dva rata, koja je prešla put od zagovornika južnoslovenskog ujedinjenja, do pisca panegirika Anti Paveliću.

Jutarnji piše da je ovo druga inicijativa za rehabilitaciju osoba koje su jugoslovenske vlasti osudile zbog saradnje sa rukovodstvom Nezavisne Države Hrvatske.

U junu 2016, Županijski sud u Zagrebu je u celosti poništio presudu kardinalu Alojziju Stepincu iz 1946. po kojoj je proglašen krivim da je sarađivao sa italijanskim i nemačkim okupatorom, kao i ustaškim režimom u NDH, za nasilno pokatoličavanje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu po završetku rata.

Lukas je bio predsednik Matice hrvatske od 1928. do 1945. godine, i to je najduže vođenje ove institucije. Između 1920. i 1945. godine bio je profesor ekonomske geografije na Ekonomsko-komercijalnoj visokoj školi u Zagrebu, koja je današnji Ekonomski fakultet.

Podržavao je NDH i Pavelića, pa je pretpostavio da nove jugoslovenske vlasti neće pokazati empatiju za njegovo delovanje i početkom maja 1945. je pobegao pred partizanskim snagama.

Boravio je u predgrađu Klagenfurta, u Austriji, a zatim u Rimu gde je umro 26. februara 1958. godine u 87. godini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track