POTPREDSEDNIK HRVATSKE VLADE POBESNEO: Ljut na Srbiju jer nije uhapšen Šešelj
Foto: Beta Dario Grzelj

Reakcija

POTPREDSEDNIK HRVATSKE VLADE POBESNEO: Ljut na Srbiju jer nije uhapšen Šešelj

Hrvatska -
Potpredsednik Vlade Hrvatske i lider Mosta Božo Petrov kritikovao je danas vlast u Srbiji što haškog optuženika Vojislava Šešelja nije izručila Hagu da bi bio prisutan na izricanju presude za ratne zločine.

"Umesto da Šešelja smesta uhapsi i otpremi u Hag, u Srbiji se ponašaju kao da je reč o suđenju za lakši saobraćajni prekršaj", napisao je Petrov na svom profilu na Fejsbuku. On je naveo da su mnogi u Srbiji zaboravili na neke događaje, pa se Šešelju, optuženom za teške zločine, koji "danas sa još većom žestinom ponavlja teze i postupke koji su doveli do strahovitih stradanja i razaranja, takvo ponašanje toleriše, pa i odobrava".

Petrov podseća da Haški tribunal u obrazloženju odluke da se Šešelju dozvoli da u vreme izricanja presude bude u Beogradu navodi da će presuda biti izrečena u odsustvu ne zato što se njegova prisutnost ne zahteva, već zato što on to odbija i zato "što srpske vlasti ne primenjuju odgovarajuća sredstva da ga na to primoraju".

"Ako Srbija misli da su na takvo ponašanje svi u Hrvatskoj slepi, varaju se. Hrvatsku su u pregovorima oko pristupanja EU stopirali i minirali radi puno manje bitnih stvari. Gospodo, vreme je za katarzu", napisao je Petrov na Fejsbuku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track