POVAMPIRENI FAŠIZAM U HRVATSKOJ: Katolička crkva za referendum o ustaškom pozdravu Za dom spremni!
Foto: Prinskrin Yt

Nemačka štampa zgrožena

POVAMPIRENI FAŠIZAM U HRVATSKOJ: Katolička crkva za referendum o ustaškom pozdravu Za dom spremni!

Hrvatska -
Mnogi velikodostojnici hrvatske crkve saosećaju s ustašama, tvrdi ugledni nemački list Die Zeit, podsećajući na fašističke izgrede na sportskim terenima

ZAGREB - Predsednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predložio je da se u Hrvatskoj raspiše referendum povodom peticije da se ustaški pozdrav iz Drugog svetskog rata “Za dom spremni” uvede kao službeni pozdrav u hrvatskoj vojsci. Podsetimo, peticiju su potpisala i dvojica hrvatskih biskupa.

Nadbiskup Puljić smatra da bi bilo “korisno i svrsishodno o određenom predmetu, koji u danom trenutku zaokuplja javnost, prirediti prigodan skup ljudi od struke koji će dati svoje stručne i naučne priloge”, prenosi hrvatska štampa“.

- A nakon toga, na osnovu zaključaka s tog skupa, treba eventualno preduzeti izražavanje mišljenja putem potpisa ili referenduma - predlaže Puljić.

U protivnom, dodaje, “postoji opasnost da se neka zanimljiva inicijativa ‘privatizuje’, a ona može imati obeležje šireg, opšteg interesa, pa je šteta ako nema naučnu i stručnu podlogu”.

Podsetimo, ovu inicijativu osudila je hrvatska predsednica Kolidna Grabar-Kitarović, rekavši da je reč o provokaciji. U međuvremenu, ovaj gest nadbiskupa Puljića osudio je i ugledni nemački list Die Zeit.

"Mnogi od velikodostojnika otvoreno saosećaju s ustašama", tvrdi Die Zeit, podsećajući na fašističke izgrede na sportskim terenima.

Die Zeit naglašava da je pozdrav Za Dom spremni ustaški pozdrav, a ustaše su bile saveznici Hitlerove Nemačke.

Foto: Printskrin Die Zeit
Foto: Printskrin Die Zeit

"Za dom spremni postao je službeni pozdrav kada je Hrvatska pristupila fašističkoj Italiji i nacionalsocijalističkoj Njemačkoj", podseća list.

Raspisati referendum o pozdravu “Za dom spremni” bilo identično kao i kada bi se u Nemačkoj raspisao referendum na temu treba li vraćati pozdrav “Zig hajl”, komentarišu kritičari ove inicijative.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track