POZADINA SLANJA PAPINOG IZASLANIKA U MEĐUGORJE: Vatikan želi da kontroliše novac
Foto: Reuter

Polaganje računa

POZADINA SLANJA PAPINOG IZASLANIKA U MEĐUGORJE: Vatikan želi da kontroliše novac

Hrvatska -

Papa Franja odlučio je da pošalje varšavskog nadbiskupa Henrika Hosera u Međugorje kao specijalnog pastoralnog izaslanika Svete Stolice što može da se protumači i kao svojevrsni šamar franjevcima koji vode međugorsku župu i svetilište.

Ipak, dolazak specijalnog vatikanskog izaslanika u svetilište koji ima ovlašćenja da deluje u papino ime nije, naime, ništa čudno, prenosi Ekspres.hr Bilo je i vreme da se to dogodi jer Vatikan, kaže izvor portala iz vrha Crkve, želi da ima kontrolu nad novcem koji se tamo “okreće”.

“Zapravo, reč je o tome da je Vatikanu nedopustivo da se fratri tamo bogate na pobožnosti i jednostavno želi da to kontroliše. Naime, i svetište u Loretu (jedno od dva najvažnija svetišta u Italiji, a legenda kaže da su anđeli 1294. na svojim krilima u Loreto doneli svetu kuću, odnosno rodnu kuću Blažene Device Marije), kao i svetište u Padovi i ono Majke Božje u Pompejima pripada Vatikanu, odnosno kontroliša ih Vatikan”, kaže sagovornik iz Rumokatoličke crkve u Hrvatskoj.

Papa Franjo ionako je već više puta ukazanju Gospe u Međugorju pristupio podrugljivo rekavši da “u Latinskoj Americi veoma poštuju Gospu, ali pravu. Ne Gospu na čelu poštanskog ureda koja svaki dan šalje novo pismo govoreći: ‘Deco moja, činite ovo, a dan kasnije ono.’ Ne, ne takvu. Prava Gospa je ona koja rađa Isusa u našem srcu, koja je Mati. Moda Gospe superzvezde, koja stavlja sebe u centar kao glavnog junaka, nije katolička”, pa deo Crkve ne očekuje da će ikad priznati ukazanje Gospe u tom hercegovačkome mestu.

Jedan od egzorcista u Vatikanu, biskup Andrea Gema, za Međugorje kaže da se tamo sve dešava radi novca i da su se čak i oni koji su videli Gospu finansijski dobro skrasili, a to nikako ne ide na ruku povoljnom rešenju za Međugorje.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track