PREŽIVEO RAT, ALI NE I KREDIT: Hrvatski veteran se ubio zbog švajcarca!
Foto: YOUTUBE

UBIO GA OČAJ

PREŽIVEO RAT, ALI NE I KREDIT: Hrvatski veteran se ubio zbog švajcarca!

Hrvatska -
Bivši pripadnik Prve gardijske brigade (48) oduzeo je sebi život jer više nije mogao da plaća rate u "švajcarcima" koje su od 500 evra narasle na 900 evra

KAŠTEL - Hrvatski veteran (48) iz Kaštela (identitet poznat redakciji), inače bivši pripadnik Prve gardijske brigade, izvršio je samoubistvo jer nije više bio u mogućnosti da otplaćuje kredit.

Nesrećni čovek, koji je u želji da porodici život učini udobnijim, podigao je kredit u švajcarcima na rok od 25 godina, oduzeo je sebi život jer više nije mogao da izdrži “švajcarsku omču” koja ga je sve više gušila. Iza sebe je ostavio suprugu i tri ćerke.

"Zgrožen sam celom situacijom. Ko će sada da plaća taj kredit? Što će biti s njegovom ženom i decom? Hoće li oni sada postati beskućnici? On je bio rodom iz Slavonije i onda je posle rata došao u Kaštela. Odlučio je da tu izgradi kuću i zasnuje porodicu. Uzeo je kredit kako bi izgradio kuću. Penzija mu je bila oko 8.000 kuna (1.000 evra), a rata kredita 3.800 kuna (500 evra), i to je mogao da plaća. Onda mu je penzija smanjena na 6.400 kuna (850 evra), a rata kredita narasla na 7.000 kuna (900 evra)", kaže Ivan Kontrec iz Organizacije “Franak”, koji je već jednom ovom 48-godišnjaku iz Kaštela spasavao život.

"Jednom je već pokušao samoubistvo, a jednom je pretio da će to učiniti. Prvi put je to pokušao pre tri-četiri meseca pre naših protesta. Na sam dan prostesta nazvao me i rekao kako više ne može da izdrži i da će se ubiti i da će na taj način pomoći našoj borbi za pravdu. Preklinjao sam ga preko telefona da ne čini takve gluposti, jer da će na taj način najviše naštetiti sebi i svojoj porodici. Rekao je kako najmlađoj ćerkici, koja ide u osnovnu školu, ne može dati novac za užinu ni za školski izlet i da on to više ne može izdržati. Tada sam uspeo nekako da ga smirim, ali sada je izvršio ono što je naumio", ističe Kontrec.

(Slobodna Dalmacija)

Pratite KURIR i na VAJBERU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track