STRANKA DOMOVINA: Zabraniti Tita, petokraku i druge komunističke simbole
Foto: Profimedia

Povodom 25. maja

STRANKA DOMOVINA: Zabraniti Tita, petokraku i druge komunističke simbole

Hrvatska -

Politička stranka Projekat Domovina smatra da je nedopustivo da se u demokratskoj Hrvatskoj organizuje proslava povodom rođendana, kako navode, komunističkog diktatora Josipa Broza Tita

Oni su zatražili zabranu korišćenja i nošenja simbola komunizma - od crvene zvezde petokrake, srpa i čekića, do štafete i bedževa s Titovim likom.

Predsednik te stranke Krešimir Planinić je na konferenciji za novinare tražio da se u Hrvatskoj sprovede rezolucija Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i rezolucija o uklanjanju nasleđa bivših komunističkih totalitarnih sistema.

"Komunistički režim, jednako kao nacistički i fašistički, u dugom razdoblju od 45 godina uključuje pojedinačna i grupna ubistva, likvidacije, smrti u koncentracionim logorima i druge oblike masovnog fizičkog i psihičkog terora, kao nedostatak političkog pluralizma", rekao je Planinić.

Stoga je, smatra Natalija Kanački, neophodno da se sprovede Deklaraciju o osudi komunističkih zločina kroz zabranu nošenja simbola komunizma - od crvene zvezde petokrake, srpa i čekića, štafete druga Tita, bedževa s Titovim likom, obeležja komunističke JNA i sličnog, kao i oznaka fašističkog i ustaškog režima.

Iz Projekta Domovina traže jednako tretiranje i osudu svih totalitarističkih režima i zabranu njihovih simbola u javnosti.

Natalija Kanački: Foto: Printscreen YT
Natalija Kanački: Foto: Printscreen YT

Višeslav Franić poručio je da svi koji su počinili ili učestvovali u zločinima totalitarnog komunizma u Hrvatskoj ili nad Hrvatima u svetu treba da budu sudski gonjeni i ne bi smeli da rade na poslovima javne uprave, javnih službi, obrazovanja i vaspitanja, javnog informiranja, pravosuđa i na poslovima povezanim sa zaštitom i promocijom ljudskih prava i delovanjem pravne države.

Višeslav Franić, Foto: printscreen Yt
Višeslav Franić, Foto: printscreen Yt

Konferencija za novinare je održana pod nazivom "Tita i crvenu petokraku prognati iz javnog prostora i korišćenja!". Mediji podsećaju da je aktuelni potpredsednik vlade i lider desne HDZ, većinske stranke na vlasti, Tomislav Karamarko izjavio u martu 2014. da će, kada ta stranka dođe na vlast, zabraniti sve totalitarne simbole, pa tako i petokraku.

Konferencija za novinare je, inače, održana povodom najava obeležavanja sutrašnjeg "Dan mladosti i radosti 2016". Govornici su istakli da tm manifestacijom poklonici komunističkog režima obeležavaju rođendan Tita, jugoslavenskog diktatora koji je 35 godina upravljao jednopartijskim, komunističkim režimom, od 1945. do 1980. i, kako smatraju, odgovoran je za stotine hiljada ubijenih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track