PUPOVAC PISAO KOLINDI Pljuju me na ulici i viču: Četniče, idi u Srbiju!
Foto: Arhiva

Izlivi mržnje prema Srbima u Hrvatskoj

PUPOVAC PISAO KOLINDI Pljuju me na ulici i viču: Četniče, idi u Srbiju!

Hrvatska -
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac uputio je pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržžnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj.

U pismu na četiri strane Pupovac je nabrojao slučajeve pretnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifaššizma, a sve je višše i slučajeva nasilja, od čega nije pošteđen ni on sam.

Isto pismo dobili su i premijer Tihomir Oreššković, predsednik Sabora ŽŽeljko Reiner, a kako kažže sam Pupovac o njemu su obaveššteni potpredsednici vlade Tomislav Karamarko i Božžo Petrov.

"Predstavnici manjina su jošš u maju upozoravali na porast ksenofobije. Tada smo imali vrlo sadržžajan razgovor s predsednicom, a kako je njena i ustavna dužžnost da štšiti ljudska prava i prava manjina, videvšši da su negativne pojave sve češće, logično je bilo da se njoj obratimo", rekao je Pupovac.

Pupovac je upozorio da neki na političke rasprave o Vladi i njenom programu odgovaraju kampanjom netolerancije i mržžnje, a poruke pojedinih članova Vlade i Sabora dožživljavaju kao podsticaj i podrššku za tu kampanju.

“Godinama, decenijama građena tolerancija i priznavanje političkih i identitetskih razlika time se razara pred naššim očima i preti da ugrozi elementarna demokratska dostignuća, političku stabilnost i drušštvenu sigurnost u naššoj zemlji”, napisao je Pupovac.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

U pismu se navodi da je u protekle dve-tri nedelje višše javnih osoba, novinara, glumaca, režžisera, verskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija “doživelo pretnje i izlive govora mržžnje”, a u slučaju aktiviste za ljudska prava Zorana Pusića preššlo se s reči na delo i, uz grafite u kojima mu se žželi smrt, nožžem su izbušene gume na njegovom automobilu.

"Jutarnji" piše da ono ššto se u pismu spominje prvi put podatak je da je odnedavno i Pupovac izložžen otvorenim uvredama. “

"Navešću primer sopstvenog iskustva u istom vremenu, jer sam u njemu i sam iskusio posledice atmosfere netolerancije i poruka mržžnje u intenzitetu i u sadržžaju na koji ih nisam iskuššavao ni u najgorim ratnim godinama kao što su bile 1991-1992.

Naime, u svega sedam dana u centru Zagreba dožživeo sam, a zajedno sa mnom i moji prijatelji, komšije, studenti i saradnici koji su se zatekli u mom drušštvu ili mojoj blizini, da nepoznati Ijudi prolazeći pljunu na mene ili me pozdravljaju sa ‘Za dom, spremni!’ ili izvikuju ‘Pupovac, četnice, idi u Srbiju’”", naveo je Pupovac u pismu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track