PUPOVAC: Susret Kitarovićeve i Vučića je probijanje leda
Foto: Marina Lopičić

PUPOVAC: Susret Kitarovićeve i Vučića je probijanje leda

Hrvatska -

Politički lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocenio je današnji susret predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Srbije Aleksandra Vučića kao "značajan" i kao otvaranje vrata za dijalog dve zemlje.

"Ovo je probijanje leda, otvaranje vrata za dijalog dve zemlje nakon čega će biti lakše da Grabar Kitarović dođe u Srbiju i sretne se s Nikolićem, a i da Vučić dođe u Hrvatsku i sretne se s predstavnicima vlasti", rekao je Pupovac.

Prema njegovoj oceni, današnji susret ima "bar dve značajne komponente - simbolično-političku kojom se pokazuje spremnost na saradnju i stvara prostor za dijalog, a drugi je operativan za koji predsednica nema ovlašćenja, a Vučić ima".

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Fonet
Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Fonet

"Moraće se pronaći mehanizam kako da se te razlike u kompetencijama usklade. No, ako se i prva komponenta zadovolji i to će biti dovoljno", rekao je Pupovac za N1.

Pupovac je rekao da je današnji susret hrvatske predsednice i srpskog premijera značajan dogadjaj zbog činjenice da već dugo nije bilo susreta te vrste i posebno zbog toga što je proteklih godina i meseci stanje odnosa dve države bilo vrlo napeto i na rubu tenzija, zbog pokušaja Hrvatske da blokira otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU kao i zbog činjenice da će jedna od glavnih tema biti otvorena pitanja: manjine, prekogranična saradnje, granice i ratno nasleđe.

Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić sastaće se danas u Dalju u Hrvatskoj, a potom i u Subotici, gde će potpisati Deklaraciju o unapredjenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track